Luchtacties boven Syrië: voor PvdA blijft het een probleem

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, September 7 2015.

De VVD is blij dat Frankrijk voorbereidingen treft voor luchtaanvallen op IS in Syrië. Nu wij ook, zegt die partij. De PvdA ziet nog altijd teveel praktische bezwaren.

Lees hier het hele artikel en luister het fragment terug

De Franse president François Hollande maakte vandaag bekend dat Frankrijk verkenningsvluchten boven Syrië gaat uitvoeren als voorbereiding op luchtaanvallen op IS-strijders daar.

Tot tevredenheid van de VVD. “Het is zelfs een beslissing die veel eerder had moeten worden genomen”, zegt Kamerlid Han ten Broeke, “omdat we hebben gewacht en getalmd als internationale coalitie om ook gemeenschappelijk in Syrië op te treden”.

Daarbij was de rol van Frankrijk tot dusver wel erg bescheiden, vindt Ten Broeke. “Ik constateer dat wij op dit moment met slechts zes F-16’s, die aan het einde van hun levensduur zitten, de nummer drie of nummer vier zijn, geloof ik, als het gaat om effectief opereren in Irak. We laten bijvoorbeeld de Fransen achter ons. Dus dat de Fransen wat meer ruimte hebben - als groter land, met een grotere luchtmacht - lijkt mij evident.”

Bosatlas

Wat de VVD betreft gaan ook de Nederlandse F-16’s luchtaanvallen uitvoeren boven Syrië, zoals nu al gebeurt boven Irak. Dit standpunt had de partij al langer.

Ten Broeke: “Die volstrekt onnatuurlijke en niet-bestaande scheiding tussen Irak en Syrië kan wat ons betreft worden opgeheven. Dat is echt een grens die alleen nog maar in onze Bosatlas bestaat en niet recht doet aan het gevecht tegen ISIS. Als je dat effectief wilt voeren - en dat willen we toch, want anders zitten we daar niet - moet dat ook in Syrië worden gevoerd.”