Opvang, of niet - Main contents
Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër: „Ik heb grote bezwaren tegen de aangekondigde verdeling van het aantal asielzoekers in Europa. Asielzoekers willen niet naar Roemenië, Hongarije of Bulgarije. Ze willen naar Duitsland en als second best naar Nederland, België of Denemarken. Het is een illusie te denken dat een asielzoeker die in Bulgarije geplaatst is, zal denken: dat aanvaard ik dan.
Daarom zijn de genoemde aantallen niet reëel. Nederland moet vrezen voor meer asielzoekers. Deze mensen hebben een Europese verblijfstitel, dus kun je ze tegenhouden? Mag je ze tegenhouden?
Het vluchtelingenprobleem moet worden opgelost. Mensen moeten legaal de Europese Unie in kunnen komen. Maar als je de voordeur openzet, kun je niet tegelijkertijd de achterdeur openhouden.
Mensen die niet de legale route volgen, moet je daarom tegenhouden. En dan heb ik het over de mensensmokkelaars, die mensen in gammele bootjes de zee op sturen. Daar moet dan écht tegen worden opgetreden.
Natuurlijk, mensen die verdrinken, moet je altijd redden. Maar Europa moet voorkomen dat ze vanuit Afrikaanse landen uitvaren. Er moeten daar veilige plekken worden gecreëerd waarnaar mensen kunnen worden teruggebracht. Lege bootjes moeten worden vernietigd.
Frontex, de organisatie die onze buitengrenzen beveiligt, moet worden versterkt. Er zijn veel landen in Europa met een redelijk sterke marine. Die moet worden benut. Nederland moet daarin een rol spelen, maar niet als enige.
De Europese landen moeten nu echt gaan samenwerken. Dat Duitsland meer vluchtelingen opneemt is op zich prima, maar mevrouw Merkel mag dat niet op eigen houtje doen. Want ook de herverdeling in Europa moet dan weer worden bijgesteld. Landen mogen elkaar niet voor voldongen feiten plaatsen.
Europa is goed in dingen opschrijven, maar het belangrijkste is nu om gemaakte afspraken na te komen. Dat is een uitdaging, maar in crisistijd zie je dat zulke dingen plotseling wél kunnen.
Of Nederland de ruim 7.000 extra asielzoekers aankan? Dat is een vraag die je niet aan de regering Rutte moet stellen. Het ergste dat je kunt doen, is vanuit Brussel gaan roepen hoe lidstaten het moeten doen.
De regeringsleiders moeten eerst tot overeenstemming komen. Dan vult Europa de wetgeving wel in.”