D66: Zet innovatieve technologie slim in voor bevorderen mensenrechten

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, September 8 2015, 1:38.

D66-Europarlementarier Marietje Schaake wil dat de Europese Unie technologie actiever inzet voor het beschermen van mensenrechten. Vandaag stemde het Europees Parlement over een rapport van Schaake waarin zij uiteenzet welke rol technologie zou moeten spelen in het mensenrechtenbeleid van de EU. Schaake: “Technologie zoals het versleutelen van informatie, maar ook het massale gebruik van mobiele telefoons bieden in de eerste plaats grote kansen om mensenrechten te versterken. Denk daarbij aan toegang tot informatie, vrije meningsuiting, maar ook verkiezingswaarnemingen en het bevorderen van transparantie. Tegelijkertijd zien we dat autoritaire regimes afluister- en opsporings-technologieën juist ook heel effectief gebruiken om mensenrechten te schenden. Ze gebruiken het om hun bevolking te bespioneren en informatie te censureren.”

Stop illegale handel

De technologie die wordt gebruikt bij mensenrechtenschendingen is vaak afkomstig uit de EU. Schaake wil dat de Europese Commissie eindelijk actie onderneemt om de handel in deze gevaarlijke systemen aan banden te leggen. “We moeten zorgen dat Europa een leidende rol speelt om te voorkomen dat geavanceerde systemen waarmee mensenrechten worden geschonden niet in verkeerde vallen. Daarvoor is slimme exportcontrole wetgeving nodig die ervoor zorgt dat de legitieme uitwisseling van informatie en onderzoek niet worden belemmerd. Het is essentieel dat de Europese Dienst voor Extern Optreden, de Europese Commissie en de Lidstaten de invloed van technologie erkennen en een slimmere rol laten spelen in het Europees buitenlandbeleid.”

Crowdsourcing

Schaake heeft via crowdsourcing experts om hun mening gevraagd over het concept-rapport. Onderzoekers, mensenrechtenactivisten en journalisten hebben bijdrages geleverd aan de eindversie. Schaake: “Er is genoeg kennis en ervaring op dit gebied, het is zonde daar geen gebruik van te maken. Met meer kennis over de laatste technologische ontwikkelingen ontwikkel je slim beleid dat aansluit bij de praktijk. Ik ben er van overtuigd dat de EU een hoofdrol kan spelen om ervoor te zorgen dat technologieën worden ontwikkeld om mensenrechten te beschermen en dat die niet worden misbruikt.”

Lees hier het rapport en bekijk het plenaire debat van gisteravond daarover.

Bekijk Schaake’s presentatie van het rapport en de reactie van Eurocommissaris Timmermans: