Onnodige rompslomp telecombedrijven en consumenten voorkomen

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Wednesday, September 9 2015, 2:36, column.

Minister Dijsselbloem wil dat onder meer de telecomsector gaat vallen onder de Wet financieel toezicht. Dit omdat zij in een telefoonabonnement ook een telefoon aanbieden en dat zou dan een krediet zijn, ook al zijn het zogenaamde “zachte” leningen zonder rente en extra kosten. VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries: “Dit heeft forse gevolgen voor zowel de telecomsector als de consument! Onduidelijk is ook voor welk probleem dit een oplossing is.

Telegraaf >>

De VVD vindt dat deze regels haar doel voorbij schieten en zorgt voor veel extra rompslomp bij aanbieders en consumenten.

De VVD wil daarom de wet aanpassen en heeft daarvoor een amendement ingediend, zodat de huidige praktijk wordtr geregeld. De VVD wil de administratieve lasten voor bedrijven en consumenten zoveel mogelijk beperken. Anders wordt dit de nieuwe paarse krokodil!"

Op dit moment is het in Nederland gebruikelijk dat mensen naast de optie van een “sim only” abonnement ook de optie hebben om bij een abonnement voor de mobiele telefoon een telefoon aan te schaffen. Door een uitspraak van de Hoge Raad in juni 2014 zou daar feitelijk een einde aan komen. Door die uitspraak wordt het aanbieden van een mobiele telefoon bij het afsluiten van een abonnement koop op afbetaling, omdat in de prijs een vergoeding voor het toestel zit inbegrepen.

Dat heeft als consequentie dat de telecomsector (maar ook andere sectoren die dergelijke constructies aanbieden, bijvoorbeeld bij uitgeverijen) onder de Wet financieel toezicht (Wft) gaan vallen. Tenminste als de wet niet wordt aangepast. Dit heeft forse gevolgen voor zowel de telecomsector als de consument. De telecombedrijven zullen een Wft-vergunning aan moeten vragen, ze zullen moeten voldoen aan de Wft-vakbekwaamheid, personeel zal Wft-examens moeten gaan halen. De consument krijgt te maken met een BKR-registratie en zal voor het afsluiten van een telefoonabonnement een inkomstenlasten toets moeten invullen (gezinssamenstelling, inkomen, woonlasten, overige schulden).

Landen als Duitsland, VK, Spanje en Italië, hebben wel een uitzondering voor kosteloze “zachte” leningen en staan het vergunningvrij aanbieden van combinatiebundels toe. Nederland zou dan ook een uitzondering zijn als land dat een Wft-vergunning verplicht stelt voor telecombedrijven die bundels aanbieden.

De VVD vindt dat de huidige interpretatie van de regelgeving op deze manier haar doel voorbij schiet en zorgt voor veel extra rompslomp bij aanbieders en consumenten. De VVD wil daarom de wet aanpassen en zal daarvoor een amendement indienen om “zachte” leningen tot een bedrag van 750 vrij te stellen. Dat is een lastenluwe implementatie van de Richtlijn Consumentenkrediet. De VVD wil de administratieve lasten voor bedrijven en consumenten zoveel mogelijk beperken.