Europarlement geeft voorzet voor Nederlands voorzitterschap

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, September 9 2015, 0:55.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Minder bureaucratie, 'city deals' tussen de EU en steden en het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking. Dat moet volgens mij de kern zijn van het toekomstig Europees regionaal en stedelijk beleid.

Onder het Nederlands EU-voorzitterschap in 2016 zullen vooral de steden centraal staan. Het Europees Parlement heeft vandaag met twee toekomstgerichte rapporten ingestemd en geeft hiermee een voorzet.

De nodige aanpassingen aan het huidige beleid, zoals het afbouwen van de bureaucratie en het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking moeten versneld worden ingevoerd.

Ik denk dat er meer directe betrokkenheid tussen enerzijds de steden/regio’s en anderzijds de Europese Commissie nodig is. Dit kan door 'city deals' waarin steden die deelnemen aan de samenwerking met de Europese Commissie kunnen profiteren. Hiervoor komt in de eerste fase ruim EUR 370 miljoen beschikbaar. Andere steden kunnen dan weer van deze resultaten profiteren. Het Nederlandse voorzitterschap in 2016 moet niet alleen leiden tot de zoveelste verklaring over de stedelijke agenda, maar tot meer betrokkenheid van alle steden en regio’s. Deze betrokkenheid moet leiden naar het Pact van Amsterdam.