Vaccins voor ouderen worden bewust verzwegen

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, September 9 2015.

In het artikel ‘Vaccins ouderen bewust verzwegen’ in De Telegraaf stelt klinisch farmacoloog prof. dr. Koos Brouwers dat tienduizenden ouderen in Nederland onnodig chronisch ziek worden doordat hen beschermende vaccins worden onthouden.

1.

--

Ouderen krijgen vaak wél medicatie aangeboden die niet altijd even zinvol is, maar medicatie - in dit geval vaccins - die kunnen voorkomen dat zij ziek worden niet, constateert Brouwers. 50PLUS stelde hierover vragen aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tweede Kamerlid Henk Krol vroeg naar aanleiding van het artikel aan minister Schippers wanneer het oordeel van de Gezondheidsraad over het vaccineren van ouderen tegen gordelroos en longontsteking volgt. Krol wil van Schippers weten of zij bereid is de Gezondheidsraad te vragen prioriteit te geven aan deze onderwerpen.

Onder andere in het Verenigd Koninkrijk wordt de vaccinatie tegen gordelroos al wel standaard aangeboden aan mensen ouder dan 70 jaar. Is minister Schippers bij een positief oordeel van de Gezondheidsraad bereid te overwegen de vaccinatie van ouderen tegen gordelroos en longontsteking standaard aan te gaan bieden aan mensen van 70 jaar en ouder?, vroeg Krol. 50PLUS wil ook van de minister weten of zij wil overwegen de vaccinatie van ouderen tegen gordelroos en longontsteking standaard aan te gaan bieden aan de steeds kwetsbaar wordende bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen.

50PLUS vindt dat vaccinatie van ouderen tegen gordelroos en longontsteking voldoet aan de zeven criteria van het Rijksvaccinatieprogramma. 50PLUS is heel benieuwd of de minister dat óók vindt. Is mevrouw Schippers bereid de voorlichting aan ouderen over de beschikbaarheid van deze vaccins te verbeteren?, vroeg Henk Krol.

Het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij ouderen (Ephor), waaraan prof. dr. Brouwers verbonden is, oordeelt dat op dit moment alleen rijkere ouderen zich de vaccinatie kunnen veroorloven. Ephor stelt ook dat de overheid prioriteit geeft aan de vaccinatie van kinderen. Henk Krol wil de mening van minister Schippers horen over deze uitspraken. 50PLUS vindt dat preventie veel zorgkosten kan voorkomen en bovendien bijdraagt aan een betere levenskwaliteit. 50PLUS vraagt de minister méér prioriteit te geven aan gezondheidspreventie bij ouderen.