D66 wil extra top vluchtelingencrisis - Main contents
Reactie D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld op de Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken over de vluchtelingencrisis.
"Het is buitengewoon zorgwekkend dat zelfs als de nood zo hoog is, nationale regeringen eindeloos blijven steggelen over de opvang van vluchtelingen en geen harde afspraken durven te maken. Terwijl we dagelijks beelden zien van duizenden vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden een veilig onderkomen zoeken in Europa, schuiven de nationale regering de hete aardappel door en komen alleen met lapmiddelen en schijnoplossingen. "Opvang in de regio" is een eufemisme voor uitzichtloosheid in ellendige omstandigheden in vluchtelingenkampen. Lijsten met "veilige landen" zijn strijdig met het individueel recht op asiel, iets dat bijvoorbeeld homo's of kritische journalisten zeker nog nodig hebben. De beelden zijn beschamend voor een continent dat een baken van beschaving in de wereld wil zijn. Er moet deze week nog een crisistop bijeen worden geroepen door voorzitter Tusk, zodat er knopen worden doorgehakt en concrete afspraken worden gemaakt."
"De afgelopen dagen hebben aangetoond dat we niet kunnen rekenen op vrijwillige inzet van de lidstaten als het gaat om de plotselinge opvang van duizenden vluchtelingen. Het Dublin systeem, gebaseerd op nationale verwerking van vluchtelingenstromen, is overduidelijk ingestort. Schengen staat onder grote druk. Een zo grote toestroom van vluchtelingen vergt een volwaardig Europees asielbeleid. D66 pleit daarom dringend voor een verplichte verdeelsleutel waarbij elk land naar draagkracht vluchtelingen opvangt. Zo'n verdeelsleutel heeft een grote meerderheid gekregen in het Europees Parlement, het wordt tijd dat de regeringsleiders hun verzet staken en hun oren niet meer laten hangen naar anti-Europese en anti-immigratie gevoelens maar leiderschap tonen. Grenzen sluiten of extra controles invoeren klinkt stoer maar is een schijnoplossing. Europa kan deze crisis aan, het gaat om de opvang van circa 0,11 procent van de totale Europese bevolking. Maar alleen met een volwaardig Europees asiel- en immigratiebeleid, niet met 28 nationale systemen."