D66: Commissie moet druk op Amerikaanse onderhandelaars opvoeren

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, September 16 2015, 1:57.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat de Europese Commissie na lang aandringen een voorstel heeft gepresenteerd voor een nieuw systeem voor investeringsbescherming in het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het nieuwe voorstel is het resultaat van maanden van overleg met het Europees Parlement, de lidstaten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Er zou een permanent hof, met publiekelijk benoemde rechters en volledige transparantie worden opgezet voor investeringsgeschillen tussen de EU en de VS. Schaake: “Investeringsbescherming in handelsverdragen is belangrijk, maar de huidige vorm van investeringsbescherming is failliet. Het is goed dat de Commissie nu de stap zet naar een nieuw transparant systeem in de onderhandelingen over stevigere economische samenwerking met de VS. Een handelsverdrag mag niet tornen aan de democratie en mag geen achterdeur zijn voor bedrijven om wetgeving te ondermijnen.”

Herzie alle clausules

Het voorstel van de Commissie moet een blauwdruk zijn om op de lange termijn een internationaal hof voor investeringsgeschillen wil opzetten, naar model van de Wereldhandelsorganisatie. Schaake: “De EU kan een leidende rol spelen om het huidige gefragmenteerde en verouderde systeem van investeringsbescherming te veranderen. Europese lidstaten, inclusief Nederland, hebben bij elkaar meer dan 1.300 verdragen waar clausules instaan die moeten worden herzien. De Commissie moet naast de VS ook met China en Canada gaan praten over internationaal hof, want met die landen lopen al onderhandelingen over intensievere handelsafspraken.”

Meer concrete resultaten

Op 21 september reist Eurocommissaris voor Handel, Cecilia Malmström, naar de VS om te praten met haar tegenspeler in de VS, Michael Froman. Schaake: “Malmström moet de druk op de Amerikaanse onderhandelaars opvoeren. We willen weten of ze bereid zijn het Europese leiderschap op investeringsbescherming te volgen. Bovendien willen we eindelijk concrete voorstellen hebben van wat de VS ons te bieden hebben op het gebied van markttoegang. De Amerikaanse markt is in veel sectoren, zoals openbare aanbesteding en scheep- en luchtvaart, gesloten voor Europese bedrijven. Dat is niet eerlijk en een handelsverdrag moet daar verandering in brengen.” De afgelopen onderhandelingsrondes hebben weinig concrete resultaten geboekt. “We willen meer commitment van de Amerikanen om te laten zien dat ze een ambitieus handelsverdrag willen, dat economische groei oplevert, onze positie in de wereld versterkt en onze standaarden waarborgt”, aldus de D66′er.

EU wil eigen investeringshof opzetten voor #TTIP > nu nog VS aan boord krijgen! http://t.co/jOIeHkmTCM

— Marietje Schaake (@MarietjeSchaake) September 16, 2015

Zie ook:

13-08-2015 Blog: De echte beloning in TTIP

25-06-2015 D66 wil concrete voorstellen van Amerikanen in EU-VS onderhandelingen

28-05-2015 Reactie D66′er Marietje Schaake op stemming rapport EU-VS handelsverdrag

20-03-2015 D66: Lidstaten moeten actief geïnformeerd TTIP debat faciliteren

16-01-2015 Blog: Focus in TTIP op Europese belangen

13-01-2015 D66: Commissie moet meer ambitie tonen na resultaten ISDS Consultatie

19-11-2014 D66′ers Schaake en Verhoeven reageren op meer transparantie TTIP onderhandelingen