Haaksbergse Kamerleden in debat met jeugd

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, September 16 2015.

Ze hebben allemaal iets met elaar gemeen. De Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Arno Rutte (VVD) en Paul Ulenbelt (SP). Ze zijn allemaal namelijk geboren of opgegroeid in de gemeente Haaksbergen. Maandag 21 september komen de ‘Haaksbergse’ parlementariërs terug naar hun roots. In Het Assink lyceum aan de Bouwmeester gaan zij namelijk in debat met jongeren.

Het feit dat de Kamerleden naar Haaksbergen komen heeft te maken met het 25-jarig bestaan van de Lions Club Haaksbergen. In het kader van dat jubileum worden verspreid over het hele jaar 25 activiteiten gesteund. Eentje daarvan is het politiek symposium van aankomende maandag. ‘Om de politieke betrokkenheid van vooral de jongeren te vergroten zullen de Kamerleden vertellen over hun loopbaan als politicus vanaf het moment waarop ze de middelbare school verlieten’, laat de Lions Club weten. Voor alle vier de parlementariërs was dat moment in de gemeente Haaksbergen.

Arno Rutte, zoon van de voormalige VVD-raadsleden Leonie en Nico, bracht zijn hele jeugd door in de gemeente. Angelien Eijsink werd geboren in Sint Isidorushoeve en vertrok voor haar studie naar het westen. Paul Ulenbelt woonde tot zijn achttiende in Haaksbergen en Han ten Broeke is er niet alleen geboren, maar mag zich zelfs tot op de dag van vandaag nog Haaksbergenaar noemen.

Behalve een praatje, worden de Kamerleden ook echt aan het werk gezet. In een debat komen actuele politieke en maatschappelijke vraagstukken aan de orde. Dit gebeurt aan de hand van stellingen die door de debatclub van Het Assink lyceum en de Jeugdraad Haaksbergen zijn opgesteld. Ongetwijfeld zal gediscussieerd worden over wat Prinsjesdag en de rijksbegroting te bieden hebben aan Haaksbergen en de regio. En ook de vluchtelingenproblematiek wordt tijdens de politieke middag niet geschuwd.

Het debat wordt in goede banen geleid door journaliste Eva Kuit, die zelf ook oud-leerling is van Het Assink lyceum. Het politiek symposium is voor alle belangstellenden vrij toegankelijk.

Het evenement begint om 13.30 uur en is ongeveer om kwart over vijf afgelopen.