VVD’er Ten Broeke: ‘Regio gaat opleving ook merken’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, September 16 2015.

Het is maar goed dat de gisteren gepresenteerde Miljoenennota niet of nauwelijks de woorden Twente, Achterhoek of die van een andere regio bevat. „Die tijd is gelukkig geweest”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

De liberaal neemt daarmee een andere positie in dan zijn CDA-collega Pieter Omtzigt. Hij vindt het ‘merkwaardig’ dat het kabinet in de Miljoenennota geen rondje langs de regio’s heeft gemaakt. „Men doet ook geen enkele moeite om dat regio-arme beleid te verbergen.”

Ten Broeke prijst, als lid van een coalitiefractie, het generieke beleid van het kabinet, dat miljarden uittrekt om de koopkracht en het ondernemersklimaat te stimuleren.

„Het gaat economisch langzaam de goede kant op en daar gaat ook deze regio van profiteren. Twente ademt en veert mee met de landelijke economische ontwikkeling en is gebaat bij de maatregelen die nu worden genomen. Er wordt nu iets gedaan met de loonkosten, waardoor het aantrekkelijker wordt mensen aan te nemen. Dat gaat ook een regio als Twente in positieve zin merken.”

Omtzigt is kritisch. „Twente is nog steeds een regio die hoog scoort met werkloosheid en laag als het gaat oom rijkswerkgelegenheid. Het is onbegrijpelijk dat men hier de rechtbank en bijvoorbeeld de Stichting Leerplan Ontwikkeling wil weghalen.’’

Foto: Han ten Broeke met zijn gast John Manheim; Prinsjesdag 2015