Toepassing aanbestedingsregels schiet tekort - Main contents
Bij de controle van openbare aanbestedingen van de cohesiefondsen gedurende 2009 tot 2013 zijn bij 30% van de projecten 'ernstige' fouten geconstateerd. Dat staat in een rapport van de Europese rekenkamer. Ik vind dat een zeer zorgelijke uitkomst. Als aanbestedingsprocedures niet goed gevolgd worden, komt de eerlijke concurrentie in het geding en zijn burgers en bedrijven uiteindelijk duurder uit.
De aanbestedingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Eerdere afspraken blijken nog onvoldoende te worden nagekomen. Wat het CDA betreft schiet de controle en terugvordering van de fondsen tekort. Het ontbreekt nog steeds aan specifieke gegevens over de gemaakte fouten. Ook acties om fouten in het vervolg te voorkomen zijn nog niet volledig uitgevoerd door de Europese Commissie. We zijn inmiddels enkele jaren verder en nu is er sprake van verwijtbaar gedrag. Dit kan leiden tot het stopzetten van subsidies. Ik zal Eurocommissaris voor Regionaal Beleid, Cretu, hierover kritisch aan de tand voelen in een debat vandaag over de doeltreffendheid van Europees regionaal beleid.
Het CDA wil dat er een concreet plan van aanpak komt waardoor onderzoek naar onregelmatigheden en fraude en daadwerkelijke terugvordering ook kan plaatsvinden. In juni 2015 stelde ik hier ook al schriftelijke vragen over naar aanleiding van het jaarverslag van OLAF, de Europese dienst voor anti-corruptie bestrijding verantwoordelijk voor het terugvorderen van geld. We zagen toen dat OLAF over 2014 meer dan €900 miljoen euro wil terugvorderen, grotendeels voor foutieve aanbestedingsprocedures. Hieruit blijkt dat lidstaten nog altijd te weinig aandacht besteden aan het toepassen van onze gemeenschappelijke aanbestedingsregels.
Het volledige rapport van de Europese rekenkamer is hier te vinden.