D66: Strengere regels export middelen foltering en doodstraf

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, September 22 2015, 1:57.

Het rapport van D66-Europarlementariër Marietje Schaake dat strengere wetgeving voorstelt voor de controle op de export van goederen die gebruikt kunnen worden voor foltering en de doodstraf, heeft brede steun gekregen in de Commissie van Internationale Handel (INTA). Schaake: “De EU spreekt zich consequent uit tegen de doodstraf en marteling. Ik ben blij dat het Parlement mijn voorstel steunt voor strengere controle op producten die daarvoor kunnen worden gebruikt. Deze wetgeving moet onderdeel zijn van het bredere Europese buitenlandsbeleid, waarmee Europa bescherming van mensenrechten hoog op de internationale agenda zet.”

Medicijnen

Een belangrijk onderdeel van de herziening van deze exportcontrole wetgeving is dat bepaalde medicijnen nu moeten worden gecontroleerd. Schaake: “Medicijnen, gemaakt in de EU, kunnen worden gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf. Door eigen initiatieven van bedrijven was de uitvoer van dit soort producten naar bijvoorbeeld gevangenissen in de VS al grotendeels stilgelegd. Dat mechanisme zou nu moeten worden opgenomen in de wet. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat de legitieme handel in medicijnen niet wordt belemmerd.”

Flexibiliteit

Exportcontrole gebeurt op basis van lijsten met producten waarvoor een vergunning nodig is. D66 vindt het belangrijk dat de douane snel kan reageren als omstandigheden of producten veranderen. Schaake: “Een cruciaal onderdeel van mijn voorstel is dat lidstaten de mogelijkheid krijgen om ook bij vermoedens van gebruik voor doodstraf of marteling producten tegen te houden. Hierdoor wordt het exportcontrolebeleid flexibeler en kunnen we snel reageren als technologie verandert of als omstandigheden veranderen in een land.” D66 wil dat het controlebeleid zo transparant mogelijk wordt en waar mogelijk naar Europees niveau wordt getild. “We moeten een samenhangend en voorspelbaar systeem creëren, dat zorgt voor een effectiever beleid en een gelijk speelveld voor bedrijven”, aldus Schaake.

De handelscommissie stemde met grote meerderheid voor het rapport van Schaake. Nu zal door het gehele Parlement over het voorstel worden gestemd, waarna de onderhandelingen over een uiteindelijke wet van start zullen gaan met de Lidstaten.

Zodra beschikbaar zal het rapport hier worden geplaatst.