D66: Europese onderhandelingspositie Parijs moet concreter

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, September 23 2015.

Vandaag heeft de Milieucommissie van het Europees Parlement gestemd over de Europese onderhandelingspositie voor de klimaatconferentie in Parijs. De Milieucommissie steunde een ophoging van het Europese klimaatdoel van ten minste 40 procent broeikasgasreducties in 2030. Ook werd het voorstel van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy voor het opzij zetten van CO2-rechten voor klimaatfinanciering in ontwikkelingslanden met een grote meerderheid gesteund.

De reactie van Gerben-Jan Gerbrandy op de stemming: "Europese regeringen krijgen vandaag een duidelijk signaal: de onderhandelingspositie voor Parijs is nog te zwak en onduidelijk. Om geloofwaardig te zijn en coalities te bouwen, moet Europa duidelijke financiële toezeggingen doen voor klimaatprojecten in de armste landen."

Het Europees Parlement stemt in de week van 26 oktober in een plenaire zitting over de voorstellen.

De Europese ministers van Financiën zullen op 10 november vergaderen over internationale klimaatfinanciering in het kader van de klimaatconferentie in Parijs.

Dit weekend komen staatshoofden en regeringsleiders, waaronder Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Mark Rutte, bijeen in New York om nieuwe internationale Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) vast te leggen. Tijdens de VN-top zal ook gesproken worden over de voortgang in de klimaatonderhandelingen richting Parijs.