Missie toch niet vergeefs - Main contents
Vijfentwintig Nederlandse militairen betaalden hun ’tour of duty’ in Afghanistan met de hoogste prijs: de dood. Ook financieel heeft Nederland veel bloed, zweet en tranen in het straatarme land gestopt. De missie in Uruzgan (2006-2010) kostte 2 miljard euro, de veel kleinere politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz (2011-2013) 230 miljoen.
Realiteitszin
Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD, pleit vooral voor realiteitszin. Dat de Taliban Kunduz in handen hebben noemt hij „een enorme klap”.
Maar: „De doelstelling was: Al-Qaeda eruit, Taliban eronder. Dat eerste is gelukt. Het is onmiskenbaar dat de Taliban terrein terugwinnen, maar dat betekent niet dat het hele land weer terug is bij af.”
Afghanistan zit complex in elkaar. De stammensamenleving maakt dat het land nooit een democratie naar westers beeld wordt. Dat moet het doel ook niet zijn.
De gang van zaken in Afghanistan dient vanuit perspectief bezien te worden, benadrukt Ten Broeke. „Het is relatief veilig en stabiel. In sommige delen krijgen de Taliban meer macht, maar in Kabul niet. Zolang dat niet het geval is kun je niet zeggen dat ze aan de winnende hand zijn.”
Daar brengt wat hem en ook wat Berlijn en De Wijk betreft een Taliban-succes in Kunduz geen verandering in.
Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,25)