D66: EU moet scherpe controle uitoefenen op export gevaarlijke technologie

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, September 30 2015, 1:59.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake pleitte de afgelopen jaren steeds voor Europese wetgeving die voorkomt dat kant en klare digitale wapens in de handen van mensenrechtenschenders terecht komen. Te vaak wordt Europese spionage technologie zonder enige transparantie of controle wereldwijd verkocht. Vandaag brengt Schaake gerenommeerde security onderzoekers samen in een ronde tafel discussie om opnieuw te werken aan slimme oplossingen. Zo moeten de zorgen van onderzoekers en ethische hackers, die vrezen dat hun legitieme onderzoekswerkzaamheden verboden worden, weggenomen worden.

Hacking

Schaake vraagt om input via crowdsourcing; de Europese Commissie opende een publieksconsultatie die tot 15 oktober loopt. Schaake pleit voor een sterkere nadruk op mensenrechten, en wil dat er een gelijk speelveld is voor Europese bedrijven. “Nadat Hacking Team werd gehackt weten we dat de Italiaanse autoriteiten goedkeuring gaven aan de export van kant en klare digitale wapens naar Sudan en Rusland. Dit ondanks dat bekend is dat deze landen onder sancties vallen en mensenrechten schenden.”

Zero-days

Tijdens het ronde tafel gesprek wordt ook ingegaan op de handel in software kwetsbaarheden, zogenaamde zero-day vulnerabilities. Deze spreekwoordelijke ‘onbekende gaatjes’ in veelgebruikte software worden gebruikt om van buitenaf cyberaanvallen uit te voeren en om toegang te krijgen tot computers en mobiele telefoons, zonder dat gebruikers dat weten of goedkeuren. “De handel in 0-days lijkt nu op het Wilde Westen: alles kan en mag. Hoewel ik huiverig ben voor overregulering, moeten we kijken hoe de negatieve kanten van die handel aangepakt kunnen worden. Europese standaarden hierover zijn essentieel.”