Dankzij D66 debat in Europees Parlement over Dieselgate

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, September 30 2015.

Volgende week zal het Europees Parlement in Straatsburg plenair debatteren met de Europese Commissie over de grootschalige fraude van Volkswagen met dieselmodellen. Het debat wordt gevoerd, onder andere op aanvraag van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

Maar Gerbrandy wil dat niet Eurocommissaris voor Industrie Bieńkowska maar Commissievoorzitter Juncker voor het Europees Parlement verschijnt, of zijn plaatsvervanger Frans Timmermans.

Gerbrandy: “EU-industriecommissaris Bieńkowska is in de eerste plaats verantwoordelijkheid voor het concurrentievermogen van het Europees bedrijfsleven. Zij zit dus regelmatig met autofabrikanten om de tafel. Zij is niet de geschikte persoon om de duimschroeven aan te draaien van diezelfde industrie.”

Betere tests en onafhankelijk Europees toezicht

D66 wil dat er een onafhankelijk Europees toezichthouder komt, die ook zelf een deel van de auto´s kan testen naar Amerikaans voorbeeld. Dit stopt de stimulans om de tests te laten uitvoeren in die EU-landen waar het toezicht het zwakste is.

Ook wil D66 dat de gebrekkige testprocedures al binnen zes maanden worden aangepast. De huidige tests worden alleen uitgevoerd in laboratoria en geven een misleidend beeld van het werkelijke gebruik en de werkelijke uitstoot van voertuigen. Vorige week vrijdag stelde de Europese Commissie dat er pas in de herfst van 2017 herziene testsprocedures zullen komen voor de handhaving van uitstootnormen. Dit kan veel sneller als de eeuwigdurende onderhandelingen en consultaties van de Europese Commissie met de auto-industrie worden opgeschort.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: “2017 is veel te ver weg. D66 wil dat het consumentenbedrog stopt en dat de Europese Commissie binnen een half jaar komt met de nieuwe testen die auto’s op een betrouwbare manier test. Als mensen een zuinige en schone auto kiezen, dan moeten ze uit kunnen gaan van de officiële testcijfers. Nu kan dat niet.”

Wat wisten de Europese Commissie en Europese regeringen voor het schandaal naar boven kwam?

In de VS hangt Volkswagen nu een miljardenboete boven het hoofd omdat de automaker auto’s heeft uitgerust met software om tijdens tests extra zuinig te scoren. Het staat vast dat deze praktijken ook in Europa voorkomen, en dat deze sjoemelsoftware ook onder bestaande Europese regels illegaal zijn.

D66 wil weten wanneer de Europese Commissie en Europese regeringen op de hoogte waren van het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto´s in Europa. De Europese Commissie beschikte bijvoorbeeld al in 2013 over een eigen onderzoek dat concludeerde dat er grote verschillen zitten tussen werkelijke emissies en de resultaten van de officiële laboratoriumtests voor auto’s.

Morgen (1 oktober 2015) vergaderen de nationale ministers tijdens de raad concurrentievermogen over het schandaal. Het plenaire debat in het Europees Parlement vindt volgende week in Straatsburg plaats. Lees hier de debataanvraag van o.a. Gerbrandy.