Terug van weggeweest: de rommelhypotheek - Main contents
De rommelhypotheek steekt mogelijk opnieuw de kop op in Europa. Zo blijkt uit de plannen die de Europese Commissie vandaag presenteert voor een ‘kapitaalmarkunie’.
Onderdeel daarvan is het omstreden systeem van ‘securitisatie’. Dat stelt banken in staat om op elkaar gelijkende leningen in een pakket te steken. Bij het uitbreken van de financieel-economische crisis in 2008 bleek deze techniek in de VS een catastrofale windhandel in de hand te hebben gewerkt. Met het omvallen van banken, zoals Lehman, tot gevolg.
“Het is aan de Commissie om aan te tonen dat dit voorstel de reële economie - dus de gewone burger - dient, en niet het snelle geld,” zegt Paul Tang namens de PvdA in het Europees Parlement.
“De financiële sector is nog altijd enorm: banken en andere financiële instellingen hebben in Europa 3,2 keer meer dan de omvang van de Europese economie. Maar we zien al dat geld nog niet ten goede komen aan de samenleving. Als de Commissie rommelhypotheken en daarop lijkende producten aan de man wil brengen, moet het allereerst aantonen dat het daarmee de samenleving dient. Zo niet, mag de Commissie haar plannen op zak houden.”
Securitisatie is de centrale term in de voorstellen van EC-voorzitter Juncker. Het is dus een techniek om een aantal op elkaar lijkende leningen, bijvoorbeeld hypotheken, in één pakketje te stoppen. Dit pakketje wordt via een tussenpersoon in stukjes gehakt en doorverkocht aan investeerders. In 2008, tijdens de Amerikaanse huizencrisis, bleken veel van die pakketjes “leeg” te zijn. Er was lucht verpakt. Dit waren dus de uiteindelijke catastrofale rommelhypotheken.
Tang: “We weten allemaal nog dat de rekening van deze wanproducten uiteindelijk door de belastingbetaler is betaald. Het is de zelfde perverse logica als wanneer je een brandverzekering neemt op het huis van je buren. Voor dat soort praktijken moet Juncker de deur hard dichtgooien. Laat Juncker nu maar bewijzen dat wij allemaal beter worden van zijn plannen. Want als dat niet lukt, is de kapitaalmarktunie niet meer dan oude problemen onder een nieuwe vlag. We mogen de lessen van 2008 niet vergeten”. (persbericht 30 september 2015)