D66 wil helderheid na de rookgordijnen van Dieselgate

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, September 30 2015.

Op initiatief van o.a. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy debatteert het Europees Parlement volgende week over de grootschalige fraude van Volkswagen met dieselmodellen. D66 eist dat Commissievoorzitter Juncker of vicevoorzitter Timmermans aanwezig zal zijn tijdens het debat. Gerbrandy: "Dit gaat om massaal consumentenbedrog waar zowel de portemonnee van automobilisten als schone lucht worden geraakt. Ik verwacht dat de Commissie een zware delegatie naar het debat stuurt. We weten nu alleen van de fraude door Volkswagen maar de kans is groot dat het veel verder gaat in de gehele autobranche."

Tekst en uitleg

Vooruitlopend op het debat heeft Gerbrandy schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. De D66'er wil weten of de Commissie al eerder op de hoogte was van de verschillen tussen de testresultaten en de werkelijke uitstoot, en het sjoemelen met de software tijdens autotests. Ook wil hij weten wat de Commissie gedaan heeft om de emissiewetgeving te handhaven in de Europese lidstaten en waar nodig consumenten te informeren. "Het is onverteerbaar dat fraude aan Europese auto's aan het licht is gebracht door Amerikaanse autoriteiten. Ik wil weten hoe het kan dat de Commissie dit nooit heeft opgemerkt", aldus Gerbrandy.

In de bijlage de schriftelijke vragen gesteld door Gerbrandy. Morgen (1 oktober 2015) vergaderen de nationale ministers tijdens de raad concurrentievermogen over het schandaal. De datum van het plenair debat in het Europees parlement wordt morgen vastgesteld.