PvdA wil niet bombarderen in Syrië; VVD pleit voor militair front

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, October 2 2015.

Het lijkt erop dat Nederland voorlopig geen luchtaanvallen gaat uitvoeren in Syrië. De militaire steun van Rusland aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vormt volgens de PvdA een te groot risico.

De PvdA vreest dat bombardementen op doelwitten van Islamitische Staat (IS) ervoor zullen zorgen dat de positie van Assad alleen maar wordt versterkt, terwijl het Westen wil dat hij aftreedt. Dit zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vrijdag tegen de Volkskrant.

Servaes vindt dat de Russische bombardementen de situatie in Syrië nog complexer maken. 'Laten we weggaan van de fixatie op F-16's inzetten.' Zijn partij pleit voor een actieve rol van Nederland bij het vinden van een diplomatieke oplossing.

Collectief front

Nederland doet momenteel alleen in Irak mee aan de internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. Een meerderheid in de Kamer wilde de bombardementen uitbreiden naar Syrië.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke is het eens met zijn collega Servaes dat de Russische aanvallen een game-changer vormen. 'Een aantal landen opereert op eigen houtje. Daar nu tussendoor vliegen, is kamikaze,' zegt de VVD'er tegen elsevier.nl.

Lees hier het hele artikel