Jan Huitema: vrije handel in fokdieren binnen de EU essentieel

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Monday, October 5 2015, 19:59.

Voor de handel in fokdieren, zoals runderen, varkens, schapen en paarden en de producten daarvan gelden Europese regels. Deze wetgeving werd geüpdatet, wat enkele Europarlementariërs aangrepen als excuus om achterdeuren in de wetgeving in te bouwen. Hiermee zouden ze de eigen fokkerijsector willen beschermen.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema: “Het is onacceptabel dat bepaalde lidstaten de deur willen dichtgooien voor fokdieren of producten daarvan uit bijvoorbeeld Nederland of Denemarken. Eerlijke handel is de hoeksteen van onze interne markt. Bovendien is het belangrijk dat lidstaten genetisch materiaal kunnen uitwisselen om zo de genetische rijkdom binnen de Europese Unie te verbeteren.”

Door intensieve samenwerking met zijn liberale Zweedse collega’s wist Jan Huitema de slechte voorstellen één-voor-één uit het voorstel te halen. Nu ligt er een gebalanceerd pakket dat dat een gelijk speelveld voor de Europese fokkerijsector garandeert. De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft dit voorstel overgenomen en gaat nu in onderhandelingen met de Europese raad van ministers.