D66: Getreuzel Europese Commissie over dieselnormen is onacceptabel

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, October 6 2015.

Vandaag debatteert het Europees Parlement op initiatief van onder andere D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy over het Volkswagen schandaal. Vanmorgen werd bekend dat de Europese Commissie de auto-industrie nog eens vier jaar wil geven om alle dieselauto´s binnen de normen te brengen. Bovendien was al bekend dat er geen haast gemaakt wordt met de uitrol van betere emissietesten voor auto’s.

“De Europese Commissie schat de urgentie van de zaak helemaal verkeerd in. D66 wil dat er een einde wordt gemaakt aan het massale consumentenbedrog en de luchtvervuiling van Volkswagen en andere sjoemelfabrikanten. De overschrijding van de emissienormen nog langer gedogen zou echt de omgekeerde wereld zijn. De Commissie moet daadkrachtig optreden, ook om het internationale vertrouwen in de Europese auto-industrie te herstellen”, aldus Gerbrandy.

Opheldering

D66 wil een verklaring van de Commissie waarom ze nooit eerder gereageerd hebben op het frauderen met de testen. Alhoewel in 2011 al bekend was dat de uitkomst van de testen niet overeenkwam met de daadwerkelijke uitstoot, heeft de Commissie nooit onderzoek gedaan. Gerbrandy: “Het is onvoorstelbaar hoe de Commissie op dit dossier de kop in het zand steekt, telkens weer. Wat wist de Commissie over het gesjoemel en waarom hebben ze nooit eerder gehandeld? D66 wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de rol van de Commissie en nationale overheden in deze fraudezaak.”

Strenge testen en Europees toezicht

Eerder pleitte D66 al voor snelle invoering van strengere testen en een Europese toezichthouder. “Het is onacceptabel dat de Commissie zich zo laat leiden door de industrie. De techniek is er al, waarom zo lang wachten? D66 eist dat er binnen een half jaar strengere testen komen onder onafhankelijk Europees toezicht”, aldus Gerbrandy.