Strenge controle regionale fondsen Griekenland

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, October 6 2015, 1:34.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Het Europees Parlement heeft vandaag tijdens de plenaire stemming in Straatsburg ingestemd met het sneller beschikbaar stellen van Europese fondsen waar Griekenland aanspraak op maakt de komende jaren. Ook wordt met terugwerkende kracht de eigen bijdrage geschrapt voor de afgeronde projecten. Het gaat in totaal om 2 miljard Euro wat onderdeel is van de toezeggingen die de EU onder voorwaarden heeft gedaan tijdens de laatste onderhandelingen met de Griekse regering over het derde steunpakket.

Het is een unieke situatie. Griekenland heeft liquiditeitsproblemen en is afhankelijk van Europese geldschieters om de rekeningen te kunnen betalen, geld voor echte investeringen in de economie is er nauwelijks. Door deze maatregelen goed te keuren komt er ademruimte in de regio's en wordt gezorgd voor reële investeringen in het MKB.

Ik pleit verder voor een strenge controle op de uitgaven. Ik heb daarom voorgesteld om een vaste rapporteur te benoemen. Deze volgt namens het Europees Parlement de uitgaven en brengt op regelmatige basis verslag uit.