50PLUS gaat knokken om zaken bij te stellen

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, October 6 2015.

50PLUS in de Tweede Kamer heeft zes moties ingediend tijdens de algemene politieke beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2016.

Na vele zure jaren deelt het kabinet het zoet niet eerlijk uit. Honderdduizenden gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden leveren koopkracht in! We gaan knokken dat alsnog bij te stellen.

De eerste motie had betrekking op het feit dat de lastenverlichting van € 5 miljard leidt tot een koopkrachtstijging van structureel 2,5% voor werkenden en slechts 0,2% voor gepensioneerden in 2016, waarmee gepensioneerden niet evenredig delen in de lastenverlichting € 5 miljard, De regering werd opgeroepen gepensioneerden in gelijke mate én fiscaal rechtvaardig te laten delen in deze structurele belastingverlaging.

Ik citeerde een oudere werkloze. Die sprak: “Ik ben de vernedering zat”. Twee van de moties van 50PLUS hadden als strekking dat het bestrijden van ouderenwerkloosheid de hoogste prioriteit moet krijgen.

Twee andere moties beoogden dat de mantelzorgboete definitief van tafel gaat. Daarbij zei ik te verwachten dat de PvdA dat nu ook wil en deze motie zal steunen.

De zorgen van 50PLUS over het tekort aan woningen voor met name ouderen en mensen met zorgbehoefte lagen ten grondslag aan een andere motie. Het opheffen van dat tekort gaat 50PLUS niet snel genoeg.