50PLUS wil AOW-leeftijd in 2016 eenmalig omlaag

Source: H.C.M. (Henk) KrolĀ i, published on Tuesday, October 6 2015.

50PLUS wil dat de AOW-leeftijd op 1 juli 2016 eenmalig omlaag gaat voor iedereen die dan minstens 63 jaar is en bereid om zijn baan op te zeggen. We denken hiermee de werkloosheid terug te dringen.

Dit plan heb ik ingebracht tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. De verlaging van de AOW-leeftijd moet niet alleen voor de werkenden gelden, maar ook voor 63-plussers met een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, vindt 50PLUS. Het is toch van de zotte dat die laatste groep nog moet solliciteren. De controle daarop levert alleen maar onnodige rompslomp op. Alleen mensen met een baan van 24 uur per week of meer komen in aanmerking.

Ons idee heeft een groot extra voordeel: Mocht de maatregel niet aanslaan, dan kost die toch geen geld. Mocht het wel een succes worden, dan kan de maatregel gewoon worden herhaald. Aan de ene kant gaat dit plan zeker geld kosten, maar aan de andere kant levert het ook geld op. En dit moet natuurlijk een vrijwillige keuze zijn. We begrijpen heel goed dat niet iedereen financieel en sociaal de gelegenheid heeft eerder te stoppen. Maar laten we alles op alles zetten om het probleem van de blijvend hoge werkloosheid aan te pakken.