'Elke bom op Syrië betekent een nieuwe jihadist'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, October 7 2015.

Premier Rutte en minister Koenders moeten een voorbeeld nemen aan de Britse premier David Cameron en zich uitspreken tegen het Russische optreden in Syrië, meent D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Feitelijk is Rusland aan het rekruteren voor IS, want elke bom die Rusland gooit op groepen die Assad bestrijden, betekent een nieuwe strijder voor IS."

Na luchtaanvallen met gevechtsvliegtuigen, vuurt Rusland nu ook langeafstandsraketten op Syrisch grondgebied af. Dit doen ze vanaf marineschepen in de Kaspische Zee, beaamde de Russische minister van Defensie op de staatstelevisie. Volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke is Poetin daarmee in het gat gesprongen dat door onder meer Nederland is ontstaan. Mede door tegenstand van D66 weigerde Nederland actief te zijn in Syrië.

Gemeenschappelijk strijdplan

Maar volgens Ten Broeke had Nederland een gemeenschappelijk strijdplan mogelijk kunnen maken door vluchten boven Syrië toe te staan. "Nu gebeurt waarvoor wij hebben gewaarschuwd, namelijk dat anderen in dat vacuüm springen met hele andere bijbedoelingen. Het heeft geen enkele zin dat er nog meer landen op eigen houtje gaan vliegen, maar ik ben nog steeds van mening dat die beperking eraf moet. Maar dat moet onderdeel zijn van het binden van iedereen die zegt tegen IS te vechten."

Streng veroordelen

Maar volgens Sjoerdsma slaat Ten Broeke met die opmerking de plank volkomen mis. "Het gaat uit van de analyse dat Rusland dit vanuit sterkte doet, maar het is juist vanuit zwakte. Poetin heeft vier jaar geleden al zijn geld ingezet op Assad en een paar maanden geleden zei Assad: 'mijn regime staat niet op omvallen' en Poetin heeeft gedacht: "ik moet eieren voor mijn geld kiezen en ik moet hier militair inspringen'. En dat betekent dat wij het veroorzaken van meer doden en het verdedigen van Assad in Damascus streng moeten veroordelen."

Luister hier het fragment terug

BNR Spitsuur