Werken de banken in uw belang? Klantgerichtheid nog ver te zoeken - Main contents
Voorzitter Juncker van de Europese Commissie presenteert vandaag in het Europees Parlement zijn voorstellen voor een ‘kapitaalmarktunie.’ Zijn doel is om grensoverschrijdende obstakels voor leningen weg te nemen. Daarvoor heeft hij een lijvig actieplan gepresenteerd. Vol goede voornemens, maar ook met vraagtekens. Zo lijkt zijn belangrijkste wetsvoorstel op een poging om de rommelhypotheken terug te brengen.
Voor dat soort praktijken moet de deur hard dicht. Maar ook voor alle andere voornemens geldt, dat we Juncker niet zo maar op zijn blauwe ogen kunnen geloven. De Commissie moet aantonen dat de reële economie gediend is bij die kapitaalmarktunie.
Zo is een groot deel van de voorstellen gericht op toegang tot kapitaal voor het MKB. Dat is terecht, want er is een mismatch tussen het MKB en investeerders. Maar enkele belangrijke oorzaken daarvan worden niet aangepakt. Zo kennen vrijwel alle landen in de EU een ongunstig belastingregime voor risicodragend kapitaal. Daar neemt de Commissie geen stelling op.
Ook heeft de Commissie het voornemen de financiële regels nog eens tegen het licht te houden. Dat kan nuttig zijn, maar dan moet het doel wel duidelijk zijn. Niet snoeien in regels, maar toetsen in hoeverre de regels nog werken in functie van de reële economie.
Nieuwe investeringsmodellen als crowdfunding en private placement zijn juist kansrijk. Het zijn modellen die heel direct ervoor kunnen zorgen dat het MKB weer toegang tot kapitaal heeft. De voorgestelde herziening van Europese boekhoudregels kan daarbij ook helpen, omdat het onnodige bureaucratie voor het MKB aanpakt.
Over dit soort kansen moet de kapitaalmarktunie gaan. Maar het is vooral van belang dat de klant, of het nu de consument of de kleine ondernemer is, weer op één komt te staan. Instellingen die klantgericht denken, zetten hun slimme koppen in als financiële adviseurs voor consumenten en ondernemers, niet als flitshandelaren. Alleen dan wordt werken voor een financiële instelling weer eerbaar, en dat is goed voor zowel de samenleving als de sector.