Samenwerken voor goede wijkverpleging

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Friday, October 9 2015, 11:02.

Als je ziek of oud bent moet je kunnen rekenen op goede zorg. Gewoon aan huis. Daar zijn we samen voor verantwoordelijk. En dus heb je in Nederland recht op zorg aan huis. Daarom zit de wijkverpleging in de basisverzekering. De PvdA heeft de wijkverpleegkundige weer teruggebracht in de wijk. Juist om iedereen die verzorging en verpleging nodig heeft, in de eigen vertrouwde omgeving te helpen. Daar maken we ons al jaren sterk voor. Belangrijke stappen zijn inmiddels gezet, maar we mogen niet stil blijven zitten. We moeten elke dag blijven werken aan de wijkverpleegkundige zorg, zoals wij die voor ons zien: met vertrouwen en ruimte voor de deskundigheid van verpleegkundigen. En professionele en warme zorg voor mensen die dat nodig hebben. In hun eigen omgeving. Daarom doe ik een aantal concrete voorstellen om de wijkverpleegkundigen en al die mensen die afhankelijk zijn van verpleging en verzorging, te ondersteunen.

Dat is nodig, want ik accepteer bijvoorbeeld niet dat mensen die zorg nodig hebben de dupe worden van zorgbestuurders en verzekeringsmaatschappijen die over de rug van ouderen en mensen met een ziekte of een handicap ruzie maken om geld. Verzekeraars moeten, in samenwerking met zorgaanbieders, er gewoonweg voor zorgen dat er voldoende, goede wijkverpleging is voor iedereen die dat nodig heeft.

Dit is wat ik voorstel:

  • Iedereen die wijkverpleging nodig heeft, moet deze zorg tijdig krijgen. Wijkverpleging zit in het basispakket. Deze zorg is een verzekerd recht voor iedereen. Daar moet iedereen op kunnen vertrouwen.
  • Wachtlijsten voor de wijkverpleging zijn onacceptabel. Zorgverzekeraars moeten er voor zorgen dat er voldoende, goede wijkverpleging is ingekocht voor iedereen die dat nodig heeft. Als er wachtlijsten dreigen moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders al regionale samenwerkingsafspraken klaar hebben liggen zodat zij snel meer wijkverpleging kunnen inkopen en zorgaanbieders weten hoe zij direct kunnen doorverwijzen naar waar er wel plek is voor de patiënt.
  • Wijkverpleging moet zorg zijn die past. Onze wijkverpleegkundigen zijn degene die samen met de patiënt bepalen welke zorg er nodig is. Zij weten wat er speelt en zorgen met hart en ziel voor hun patiënten. Wijkverpleegkundigen moeten daarin niet gehinderd worden door administratieve eisen en regeltjes van de machtige en bemoeizuchtige zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars moeten aansluiten op het werk van wijkverpleegkundigen, niet andersom. De nieuwe bekostiging voor wijkverpleging moet daarom eenvoudig en overzichtelijk zijn.
  • De manier van inkopen van zorgverzekeraars mag niet leiden tot prijsconcurrentie tussen aanbieders die ten koste gaan van het mooie en belangrijke werk dat wijkverpleegkundigen dag in dag uit leveren.
  • Ook in de toekomst moet er voldoende wijkverpleging zijn. Hier moet een plan voor komen. De bevolking vergrijst en ouderen willen steeds vaker zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde thuisomgeving blijven wonen. De wijkverpleegkundige wordt dus steeds belangrijker. Met het plan waarborgen we dat er ook in de toekomst voldoende goed opgeleide wijkverpleegkundigen zijn om alle patiënten van hartverwarmende zorg te voorzien.