Media (BNR) - ‘Akkoord Stille-Oceaanlanden heeft invloed op TTIP’

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 6 2015, 2:07.

Op 5 oktober sloten twaalf Pacifische landen, waaronder de VS en Japan, een overeenkomst over het grootste regionale handelsakkoord in de geschiedenis: het Trans-Pacific Partnership (TPP). Marietje Schaake besprak vanmorgen op BNR Nieuwsradio de gevolgen voor de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de VS en de EU.

Beluister hier het fragment terug.

Europa moet vaart maken met het onderhandelingsakkoord TTIP nu de Verenigde Staten een soortgelijk handelsakkoord heeft gesloten met de elf landen rond de Stille Oceaan. Europa dreigt nu op achterstand te komen in de wereldhandel.

Het akkoord dat Amerika nu gesloten heeft - de Trans-Pacific Partnership (TPP) - heeft ook invloed op de TTIP-onderhandelingen meent D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Dit komt onder meer omdat het de onderhandelingsruimte beperkt, nu de landen rond de Stille Oceaan een verdrag hebben waar ze zich aan houden. “Aan de andere kant, gaat het aan Amerikaanse kant ruimte vrij maken. Ze zijn heel erg met de Aziatische landen bezig geweest. Ze zien dit verdrag dat net is afgesloten als een tegenwicht tegen de opkomst van China. Er komt nu meer politieke ruimte en tijd vrij om tot serieuze onderhandelingen met de Europeanen te komen. En ook om aan moeilijke onderwerpen toe te komen”, zegt Schaake.

Want Europa heeft nog wel wat punten om op te onderhandelen. En niet iedereen is tegen het vrijhandelsakkoord. “Er zijn mensen die tegen vrijhandel zijn”, zegt Schaake daarover. “Dat is van alle tijden. Maar handel langs regels en heldere afspraken en hoge standaarden over milieu, arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid, zijn in een veranderende wereld ook een kans. Europa kan de regels op hoge standaarden blijven bepalen in plaats van dat andere landen dat doen.”

Maar er is nog een hoop werk te doen. Zo is het verdrag in de details nog niet rond. Ook moet het nog worden goedgekeurd in de parlementen van de landen die meedoen en het Amerikaanse Congres. “Dus het einde is nog niet in zicht. Dit is alleen een afspraak met de ministers”, zegt de Europarlementariër.

Zie ook:

16-09-2015 D66: Commissie moet druk op Amerikaanse onderhandelaars opvoeren

13-08-2015 Blog: De echte beloning in TTIP

12-08-2015 Media (FD) - Maak zakendoen in VS makkelijker voor het mkb

Tags: BNR, Buitenlandse Zaken, EU in de wereld, EU-VS, handel, handelsakkoord, Internationale Handel, TPP, Trans-Pacific Partnership, TTIP

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: