Reactie VVD op rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid inzake de ramp met de MH17

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, October 13 2015.

"Met het onafhankelijk tot stand gekomen onderzoek en uitvoerige rapport van de OVV komt er na lang wachten een overtuigend antwoord op de vraag hoe de ramp met MH17 zich heeft voltrokken. Wij hopen dat daarmee een deel van de vragen van de nabestaanden beantwoord kunnen worden.

Er is vastgesteld dat een BUK-raket van het type 9N314M een einde heeft gemaakt aan het leven van 298 onschuldige mensen, onder wie 196 landgenoten. Ook is geconcludeerd dat noch Oekraïne, noch andere betrokken partijen de risico's voldoende hebben ingeschat. De VVD wil van het kabinet weten welke lering het hieruit trekt en welke initiatieven het in internationaal verband gaat nemen om de veiligheid van de internationale burgerluchtvaart te vergroten.

Dankzij het rapport staat de toedracht vast, maar de vraag wie deze afschuwelijke ramp op zijn geweten heeft blijft vooralsnog onbeantwoord. Dat is de belangrijkste vraag die het internationale onderzoeksteam het komende jaar dient te onderzoeken. Het is belangrijk dat het daarvoor alle ruimte en vertrouwen krijgt van de politiek."