Geslaagd drugssymposium "Drugs kennen geen grenzen"

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, October 13 2015, 1:11.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

In Baarle Nassau vond op zaterdagochtend 10 oktober jl. in een goed gevulde zaal het grensoverschrijdende symposium ‘Drugs kennen geen grenzen’ plaats, georganiseerd door het Brabantse CDA en het Vlaamse CD&V. In België stelt men dat de kwaliteit van leven het gebruik van drugs op geen enkele wijze toelaat. De Belgische overheid voert daarom een strenge nultolerantie inzake drugsbezit. In Nederland gedoogd men (nog steeds) drugs en dit is voor een flink aantal jongeren de legitimatie om drugsgebruik te accepteren. Voor grensgemeenten leidt dit beleidsverschil tot een toenemende confrontatie met drugsoverlast en drugscriminaliteit.

Dodemansroute

Burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon, opende het symposium met de woorden: “ grens-overschrijdend is inzake drugsgebruik: grens-ontkennend. We moeten de samenwerking in de bestrijding ervan vooral als kansrijk zien”. “Je hoeft niet high te zijn om hip te zijn”, vervolgde de burgemeester van Hoogstraten, mevrouw Rombouts. Bep Kuijsters, oprichtster van ‘Moedige Moeders’, afdeling Drimmelen, en vooral moeder van een jarenlange drugsverslaafde zoon, las een brief voor geschreven aan haar zoon: “In het begin haalde ik vooral inspiratie uit onze maandelijkse bijeenkomsten voor ouders van drugsverslaafden, maar inmiddels kan ik ook wat brengen”. Tweede Kamerlid (CDA) Madeleine van Toorenburg gaf aan: “het gedoogbeleid is niet meer van deze tijd, gedogen van drugs is een dodemansroute. En vooral wil ik aangeven: ken je cijfers en achtergronden want drugs zijn killing”. Burgemeester van Bergen op Zoom, Frank Petter, gaf aan dat ‘sinds in zijn woonplaats alle coffeeshops zijn gesloten de criminaliteit sterk gedaald is’.

Brabant is drugsputje van Europa

Medeorganisator Van Nistelrooij: “Nederland kent een gedoogbeleid voor softdrugs. In die drugsindustrie wordt veel geld verdiend en de provincie Brabant blijkt een favoriete regio om zich te vestigen. De politie doet haar best maar het blijft dweilen met de kraan open. Regelmatig wordt er in onze natuur afval uit de drugslabs gestort. Dit afval vormt een ernstige bedreiging voor het grondwater, Brussel kan eisen stellen aan de kwaliteit van het grondwater in haar lidstaten. Nederland is op dit moment kampioen gedogen in de Europese Unie, Deze opstelling heeft ervoor gezorgd dat Brabant én Limburg het drugsputje zijn geworden van Europa. Ik heb mij, samen met mijn partijgenoten al langere tijd verzet tegen het softe drugsbeleid van Den Haag, Het beste aantal coffeeshops is mijns inziens nul. Wat komt er via drugs in onze riolen terecht? Meten is weten! ”, aldus de Europarlementariër.

Manifest

Aan het eind van het symposium werd door álle aanwezigen het manifest: ‘Drugs kent geen grenzen’ ondertekend, met het verzoek aan de aanwezige Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij en Ivo Belet om het manifest door te sturen naar de Commissarissen van Binnenlandse Zaken en van Justitie, Vrijheid en Veiligheid van de Europese Commissie. Uitgangspunt van dit manifest was dat ‘de kwaliteit van onze samenleving het gebruik van drugs op geen enkele wijze toelaat’.

door Carla Metz

Klik hier voor het social media overzicht