D66: Duidelijke inzet klimaatfinanciering top Parijs

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, October 14 2015.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy en D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees willen helderheid over de Nederlandse en Europese inzet op klimaatfinanciering richting de klimaattop in Parijs. De EU heeft tot op heden geen toezeggingen gedaan voor de periode na 2020 voor klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden.

D66 vindt dat het tijd wordt de patstelling te doorbeken waarin ontwikkelingslanden de rijkere landen verwijten verantwoordelijk te zijn voor vervuiling, en de ontwikkelingslanden niets willen doen totdat de rijkere landen verplichtingen aangaan.

Onvoldoende voorbereid

Vandaag debatteert en stemt het Europees Parlement over de gewenste Europese inzet tijdens de klimaattop. Het Europees Parlement pleit op initiatief van D66 voor een Europese bijdrage aan klimaatfinanciering door een deel van de Europese CO2-rechten opzij te zetten en op Europees niveau te veilen na 2020. De opbrengsten van de veiling worden vervolgens ingezet voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden.

Gerbrandy: "Op financieel gebied zijn de Europese regeringen nog onvoldoende voorbereid voor de klimaattop in Parijs. Zonder steunpakket voor klimaatprojecten in de armste landen is de EU ongeloofwaardig. Het wordt dan moeilijk internationale coalities op te zetten in de onderhandelingen. Het uitgangspunt van het financieringsplan van het Europees Parlement is helder: de vervuiler betaalt. Dat is eerlijk en effectief."

Debat in de Tweede Kamer

Op 5 november debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet tijdens de ECOFIN raad op 10 november. Koolmees: "D66 wil dat Nederland en Europa met overtuigende en concrete voorstellen naar de klimaattop in Parijs gaan. Maatregelen voor financiële steun aan klimaatprojecten in ontwikkelingslanden horen daar bij."

Aanstaande donderdag zullen EU milieuministers de voortgang in de voorbereidingen voor Parijs bespreken. De Europese ministers van Financiën zullen op 10 november vergaderen over internationale klimaatfinanciering in het kader van de klimaatconferentie in Parijs.