Ongelijke behandeling en uitbuiting in EU gewoonste zaak - Main contents
Ongelijke behandeling en uitbuiting is in de Europese Unie - ondanks al zijn sociale regelgeving - nog steeds schering en inslag. Met name werknemers uit Midden en Oost-Europa zijn hiervan de dupe.
Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Europees Parlement is gedaan. Een pijnlijk resultaat op een dag dat we extra aandacht vragen voor ‘decent work’ voor iedereen.
Al langere tijd maken wij ons zorgen over uitbuiting van werknemers. En dan gaat het met name over werknemers uit de nieuwe lidstaten, die voor een hongerloon en onder barre arbeidsomstandigheden binnen de EU aan het werk worden gezet.
Wij hebben daarom vanuit het Europees Parlement een onderzoek gevraagd om de talloze vragen en getuigenissen van bouwvakkers, aspergestekers en vrachtwagenchauffeurs op hun waarheidsgehalte na te trekken.
Uit dit vandaag gepubliceerde onderzoek blijkt inderdaad dat er sprake is van ongelijke behandeling en uitbuiting. Sterker nog, de uitbuiting wordt in de hand gewerkt door de mazen in de Europese regelgeving: Europese sociale grondrechten leggen het vaak af tegen alle financieel-economische regels in Europa.
Het onderzoek doet een reeks aanbevelingen om deze situatie te verbeteren. Zo moeten de Sociale Grondrechten in de EU veel beter worden nageleefd. Ook moet de zogeheten ‘Detacheringsrichtlijn’ worden aangepast, zodat buitenlandse werknemers gelijk loon voor hetzelfde werk ontvangen.
De Europese Commissie heeft tot nu toe weinig animo getoond om deze vormen van uitbuiting en onderbetaling aan te pakken. Het rapport moet een aanmoediging zijn om met echte voorstellen te komen. En daarom heb ik de Commissie de volgende vragen gesteld:
Op 7 oktober jl. is een onderzoek in opdracht van het Europees Parlement gepubliceerd over de verhouding tussen Europese sociale regelgeving en de interne markt.
Hierin wordt geconcludeerd, dat Europese sociale regelgeving, hoewel deze weliswaar tot de Europese Grondrechten behoort en daarom op gelijke voet hoort te staan, vaak ondergeschikt is aan de regels van de interne markt. Dat blijkt uit de jurisprudentie vanuit het Europese Hof van Justitie.
Daarmee creëert het Europese Hof van Justitie een situatie waarin gedetacheerde werknemers aan onzekere werkpraktijken worden blootgesteld, doordat zij niet het recht hebben op gelijke behandeling met werknemers in het gastland. De gevolgen voor het gastland zijn dat zelfs kleine aantallen binnenkomende precaire werknemers de arbeidsmarkt kunnen verstoren.
-
1.Is de Commissie het eens met de bevindingen van het onderzoek over het feit dat uitspraken van het Europese Hof van Justitie de regels van de interne markt boven de Grondrechten van Europese burgers plaatst en daarmee misbruik van buitenlandse werknemers in de hand werkt?
-
2.Deelt de Commissie het oordeel dat een gelijke behandeling op de werkplek een fundamentele voorwaarde is om het potentieel van het vrije verkeer van werknemers te kunnen mobiliseren?
-
3.Zal de Commissie opvolging geven aan de aanbevelingen om de detacheringsrichtlijn aan te passen met als doel de gelijke behandeling van werknemers?
Lees hier het rapport van het Europees Parlement.