Decent workday: Blijven werken aan goed en eerlijk werk

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, October 7 2015, 15:28.

Goed werk: we hebben het in Nederland dankzij de inzet van onze PvdA en de vakbonden best goed voor elkaar. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Er is nog steeds genoeg wat beter kan, en helaas wordt aan bevochten rechten teveel gerommeld. Maar goed werk, zou grenzeloos moeten zijn.

Helaas zie ik nog te vaak, soms dichtbij in ons eigen Europa of verder weg op andere continenten, veel misstanden waar mijn verstand niet bij kan en mijn maag van omdraait. Dan heb ik het over werken met gevaarlijke stoffen zonder de juiste bescherming. Werkdagen van meer dan tien uur onder erbarmelijke omstandigheden, vaak ver van gezin en familie vandaan. Voor een loon waar geen gezin van te onderhouden is. Kinderen die werken in plaats van naar school gaan.

Binnen Europa zien we ook nog teveel verschillen. Werknemers die hetzelfde werk doen, maar niet hetzelfde betaald worden. Het geknabbel in Europa aan afspraken over veilig en gezond werken. Daar moeten we tegen blijven strijden en dat moeten we samen doen: onze mensen in de gemeenten en provincies, in de Eerste en Tweede kamer en het kabinet, en wij in Europa. Is het dan alleen maar slecht? Nee dat niet. Het afgelopen jaar hebben we in Europa afspraken gemaakt waardoor de positie van werknemers in de zeevaart verbeterd is.

Daarnaast hebben we in in het Europees Parlement een sterk signaal afgegeven aan de Europese Commissie dat het afschaffen van onnodige regels niet mag leiden tot minder regelgeving voor bescherming van werknemers.

In april 2013 stortte de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh in. Meer dan 1100 mensen kwamen om bij deze ramp, duizenden anderen raakten gewond. Puur als gevolg van winstbejag en nalatigheid. Om het leed enigszins te verzachten werd gekozen voor een noodfonds door deels gevuld door de kledingindustrie, om hulp te bieden aan slachtoffers en nabestaanden. Twee jaar na dato was het beloofde bedrag nog steeds niet rond. Door publiek druk te zetten met het opstellen van een resolutie, het stellen van schriftelijke vragen en bedrijven die in Rana Plaza produceerden in de media op te roepen om hun bijdrage te leveren, is het bedrag uiteindelijk een maand later ingezameld. Maar ook hier zijn we nog niet klaar mee.

Eind dit jaar wordt een voorstel van de Europese Commissie verwacht hoe de schaduwzijden van het vrije verkeer van arbeid het beste is aan te pakken. Ik zal me volop blijven inzetten voor eerlijke arbeidsmigratie, gebaseerd op het principe van gelijk loon voor gelijk werk en met een strenge aanpak van werkgevers die misbruik maken van buitenlandse werknemers en daarmee het gelijke speelveld voor goede werkgevers ondermijnen.

Kortom we hebben veel bereikt en nog veel te doen.

Vandaag is het decent work day. Een moment om even bij stil te staan en daarna met volle kracht verder aan te werken.