Media (BNR) - Marietje Schaake over Afghaanse vluchtelingen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, October 22 2015, 2:04.

Vanmorgen reageerde Marietje Schaake op BNR Nieuwsradio op de oproep van de Hoge VN-Commisaris voor Afghaanse vluchtelingen dat Europa meer moet doen voor de opbouw van Afghanistan.

Dit bericht is overgenomen van BNR.nl.

Europa moet veel meer bijdragen aan de economische wederopbouw van Afghanistan, wil het niet overspoeld raken met Afghanen. Daarvoor waarschuwt Imran Zeb Khan, Hoge VN-Commissaris voor Afghaanse vluchtelingen in Pakistan, op BNR.

Volgens Khan maken de Afghanen nu al 20 procent uit van de migrantenstroom uit en zal dat alleen maar meer worden als Europa niet met financiële hulp over de brug komt.

“I think Europe should be very mindful that they have to contribute for bringing up economic opportunities in Afghanistan. If you don’t help them, more Afghans will be seeking to move to Europe.”

3 miljoen Afghanen zitten op dit moment als vluchteling in Pakistan, al sinds de Russische inval in de jaren ’80. Maar de Pakistanen willen daar binnenkort een einde aan maken: voor het eind van dit jaar moeten alle 3 miljoen vluchtelingen terug naar Afghanistan.

‘Geen verrassing’

“Ik vind het wel heel belangrijk dat we het serieus nemen”, reageert Marietje Schaake, lid van het Europees parlement voor D66.

Ze wijst erop dat de problemen in Afghanistan al lange tijd bekend zijn; net zoals eerder al het geval was met de problemen in Syrië. Toch liet Europa zich verrassen door de toestroom van Syrische vluchtelingen. “Ik vind het buitengewoon kwalijk dat onze regering zo heeft weggekeken van de problemen die bijvoorbeeld in de regio rondom Syrië al jaren bekend waren.”

Dat was niet nodig geweest, vindt Schaake. “Het was echt geen verrassing dat dit zou gebeuren. Het is alleen een kwestie van kijken naar wat er in de rest van de wereld gebeurt en ook bereid zijn om daar actie op te nemen, voordat het te laat is.”

Veel Afghanen willen niet terug

Over een eventuele verlenging wordt nu gediscussieerd, zegt correspondent Wilma van der Maten. “Ook Afghanistan heeft gevraagd of de deadline met twee jaar kan worden verlengd.” De meeste Afghanen zeggen dat ze niet terug willen. Van der Maten: “Veel mensen willen nu juist naar Europa.”

Luister naar de reportage van Wilma van der Maten vanuit Pakistan.

Luister hier naar de reactie van Marietje Schaake.

Schaake: “We hebben als Europese landen een verantwoordelijkheid. Deel van de oplossing ligt bij econonische ontwikkeling, en we moeten kijken hoe mensen in Pakistan worden behandeld, welke vluchtwegen er zijn, hoe je mensen in de regio betere mogelijkheden kunt geven en hoe te voorkomen dat het geweld opnieuw oplaait. De bron van het geweld en de reden voor vluchten moet worden aangepakt. Er zijn geen eenvoudige oplossingen maar dat betekent niet dat we niets moeten doen. Dat betekent meer samenwerking op Europees niveau om asiel- en migratiebeleid goed vorm te geven, en een steviger buitenlands en defensiebeleid waar het nog vaak aan ontbreekt.”

Tags: Afghanistan, Buitenlandse Zaken, EU in de wereld, Midden-Oosten, Syrië, vluchtelingen, VN

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: