Media (Trouw) - Niet oordelen voor TTIP-verdrag er is

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 20 2015, 2:04.

Vandaag verscheen dit opiniestuk van Marietje Schaake (Europarlementariër voor D66) en Kees Verhoeven (lid Tweede Kamer voor D66) in Trouw.

Niet oordelen voor TTIP-verdrag er is

Over TTIP doen veel misverstanden de ronde. D66′ers Marietje Schaake en Kees Verhoeven zetten de feiten op een rij. Voor een oordeel is het nog te vroeg.

Ruim tweeënhalf jaar onderhandelt de Europese Commissie nu namens Europa met Amerika over het versterken van de economische samenwerking via een handelsverdrag. Er zijn nog niet veel concrete resultaten. En juist die concrete resultaten zijn het duidelijkste antwoord op de vele vragen maar ook op de mythes over en rond TTIP.

Tot het resultaat van de onderhandelingen er ligt, kan er geen definitief politiek oordeel worden geveld. Politieke partijen die nu al positie kiezen tegen (SP, GroenLinks) of voor (VVD) het handelsverdrag, weten nog helemaal niet waar ze voor of tegen zijn. Over het afgeronde verdrag wordt door nationale regeringen en parlementen en het Europees Parlement gestemd. Als het eindresultaat niet goed genoeg is, dan stemt D66 tegen.

Transparantie

Al vanaf het begin van de onderhandelingen stelt D66 duidelijke eisen. Meer openbaarheid en transparantie, niet tornen aan Europese eisen voor milieu, voedselveiligheid of privacy of aan onafhankelijke democratische besluitvorming. De vele zorgen die leven, maar ook de wensen bereiken ons dagelijks. Dat helpt om resultaten te bereiken, zoals de toezeggingen van de Europese onderhandelaars dat de eisen aan milieu, voedselveiligheid en arbeidsvoorwaarden niet door het handelsverdrag worden verlaagd.

Tegelijkertijd laat ‘Volkswagengate’ zien dat Europese normen en toezicht niet altijd automatisch het beste zijn. Amerikaanse controles brachten het gesjoemel van het Europese Volkswagen aan het licht.

Een veelgehoord misverstand is dat via een handelsakkoord alle regels en standaarden gelijk getrokken zullen worden. Dat is niet zo. De EU heeft ook een verdrag met Zuid-Korea dat niet leidde tot gelijke of gemiddelde regels. Het leidde wel tot meer en makkelijkere export.

Waar verschillen van inzicht, overtuiging of aanpak bestaan, blijven de regels natuurlijk verschillen. Maar als bureaucratie kan worden verminderd dan moeten we die kans grijpen. Dat is de moeite van het verkennen waard ten tijde van een economie zonder veel groei, zeker als het voor het mkb eenvoudiger wordt naar de VS te exporteren. Daarom is er veel aandacht voor het mkb in de onderhandelingen.

Gemeenschappelijke standaarden gaan vooral over toekomstige producten. En ook met een verdrag kunnen Europese of Amerikaanse wetgevers alsnog verschillende eisen of methoden vaststellen. Waar het lukt samen afspraken te maken helpt dat de EU en de VS om de standaarden van de wereldwijde handel te bepalen.

Opkomende economieën als China, India en Rusland wachten niet op Europa. Zij willen wel groei maar vooral zonder bescherming van de arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu. Ook is het gunstig voor onze bedrijven als wij normen maken in plaats van ze te moeten volgen.

Internationaal hof

Het proces van onderhandelen is een kans om regels en standaarden in een snel veranderende wereld te versterken. Het is een kans om het verouderde mechanisme van investeringsbescherming drastisch te verbeteren.

Na een grote publieksconsultatie en eisen van het Europees Parlement ligt er nu een nieuw Europees voorstel op tafel. Transparant en openbaar zoals dat hoort in volwassen democratieën. Als de VS en de EU samen een internationaal hof oprichten, heeft dat grote impact. Daarmee zouden ook de 1300 bestaande verdragen die EU-lidstaten al tekenden met verouderde arbitrage-afspraken moeten worden aangepast.

Zie ook:

06-10 Media (BNR) - ‘Akkoord Stille-Oceaanlanden heeft invloed op TTIP’

16-09 D66: Commissie moet druk op Amerikaanse onderhandelaars opvoeren

13-08 Blog: De echte beloning in TTIP

12-08 Media (FD) - Maak zakendoen in VS makkelijker voor het mkb

Tags: Buitenlandse Zaken, EU in de wereld, handel, Internationale Handel, Kees Verhoeven, Marietje Schaake, Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsverdrag, TTIP

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: