Brief aan Juncker: Zorgen over ‘Actieplan’ met Turkije - Main contents
Het is volstrekt verkeerd om een koppeling te maken tussen Turkije’s hulp bij de aanpak van de vluchtelingencrisis en de onderhandelingen met dit kandidaat-lidstaat over toetreding tot de EU. Dit zijn twee volstrekt gescheiden zaken die op hun eigen merites moeten worden beoordeeld.
Dit heeft een groot aantal bezorgde Europarlementariërs laten weten in een brief aan de Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie en Federica Morgherini, hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU.
Initiatiefnemers van de brief zijn PvdA-Europarlementariër Kati Piri, tevens EP-rapporteur over Turkije, D66-Europarlementariër Marietje Schaake en de Spaanse Europarlementariër Ernest Maragall van de Groenen. Meer dan vijftig andere Europarlementariërs van diverse politieke stromingen hebben de brief mede ondertekend.
“Hoewel wij voorstander zijn van voortgang met de onderhandelingen over toetreding van Turkije, zijn wij diep bezorgd dat dit proces gebruikt wordt als ruilmiddel bij het overleg over het ‘Actieplan”, zeggen de briefschrijvers aan Juncker en Morgherini. “Hetzelfde geldt voor de visa-liberalisatie, waarvoor strikte voorwaarden gelden. Turkije moet zich in beide zaken houden aan de gekende strikte voorwaarden”.
De briefschrijvers vinden ook het recente bezoek van de Duitse bondskanselier Merkel aan Turkije ‘ongelukkig’. Verder wordt er in de brief op aangedrongen het voortgangsrapport over de onderhandelingen met Turkije niet uit te stellen tot na de aanstaande verkiezingen van 1 november.
Volgens de brief wekt dit de indruk dat “de EU bereid is zijn toon te matigen als het gaat om interne ontwikkelingen in Turkije om zo in ruil medewerking te krijgen als het gaat om de aanpak van de vluchtelingencrisis”. (persbericht 23 oktober 2015)