D66 wil parlementair onderzoek naar Dieselgate

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, October 27 2015.

D66 wil een parlementair onderzoek door het Europees Parlement naar de rol van Europese en nationale autoriteiten na onthullingen van fraude met autotesten. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: "De bewijzen stapelen dat de Europese Commissie en nationale autoriteiten op de hoogte waren van gesjoemel met de autotest stapelen zich op. Dat roept meer en meer vragen op. Waarom hebben de Commissie en nationale regeringen al die jaren niets gedaan? Waarom zijn er niet eerder onderzoeken gestart naar het bedrog van de consument? Waarom wachten we zelfs nu nog steeds op de nieuwe test? D66 wil een onderzoek door het Europees Parlement naar het gebrek aan optreden op Europees en nationaal niveau."

Lidstaten moeten hun inzet bekend maken

De Europese Commissie werkt achter gesloten deuren samen met de lidstaten aan een nieuw voorstel. D66 wil dat er volledige openbaarheid komt over de inzet van de landen. "Het is onacceptabel dat we nu niet weten wat er op tafel ligt. Iedereen heeft het er over, het is een schandaal van grote omvang. Mensen hebben het recht te weten wat de inzet is van hun regering. Sommige landen schijnen nog jaren een uitstoot te willen toestaan die 300% boven de wettelijke normen uitgaat. Het gaat om de gezondheid van 500 miljoen mensen en om de belangen van miljoenen autobezitters. Alleen Nederland heeft het goede voorbeeld gegeven door haar standpunt openbaar te maken. Het is tijd dat alle andere lidstaten dit voorbeeld volgen. Een democratie kan niet functioneren zonder openbaarheid", aldus de D66'er.

Vanmiddag stemt het Europees Parlement over een resolutie waarin onder andere wordt opgeroepen tot gedegen onderzoek naar het schandaal.