Reactie D66 op stemming anti-folter en doodstraf exportcontrole

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, October 27 2015, 2:06.

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft voor het rapport van D66-Europarlementarier Marietje Schaake gestemd over het verstevigen van het exportcontrolebeleid voor goederen die kunnen worden gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf of marteling, zoals elektrische stoelen, knuppels met spijkers en bepaalde soorten handboeien. Schaake reageert:

“Ik ben blij dat het Europees Parlement zich in grote meerderheid achter mijn rapport heeft geschaard. Het uitbannen van de doodstraf en marteling is een belangrijk doel van het Europees handels- en buitenlandbeleid. De EU veroordeelt de doodstraf en marteling altijd en overal. We moeten zorgen dat Europese bedrijven niet medeplichtig zijn aan dit soort praktijken. De EU moet daar een strenge controle op uitvoeren en tegelijkertijd is het essentieel dat exportcontrolebeleid flexibel is, zodat er snel kan worden gereageerd als een land bijvoorbeeld de doodstraf opnieuw invoert of als er nieuwe technieken worden gebruikt.”

“Met dit voorstel wordt het aantal gecontroleerde producten uitgebreid, onder andere met medicijnen die in de Verenigde Staten worden gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf. De laatste jaren is door initiatieven van bedrijven zelf al gezorgd dat sommige Amerikaanse Staten de doodstraf niet konden uitvoeren met dodelijke injecties. Voor D66 is het ook belangrijk dat producten die niet expliciet op de lijst staan wel tegen gehouden kunnen worden als er verdenkingen zijn van gebruik voor doodstraf of marteling. Een douanier kan alarm slaan als hij een dergelijke verdachte lading vindt. Die flexibiliteit is cruciaal voor D66 en kan nu op steun van het Parlement rekenen. Nu de Parlementspositie bekend is zullen we met de Lidstaten gaan onderhandelen om een compromis te bereiken. Mijn doel is om een coherent en voorspelbaar systeem creëren, dat zorgt voor een effectiever beleid en een gelijk kansen voor bedrijven.”

Zie ook:

26-10-2015 Plenary speech on Trade in certain goods which could be used for capital punishment, torture or other treatment or punishment

22-09-2015 MEP: Export torture and death penalty goods needs strong and flexible approach

22-06-2015 EU must condemn the death penalty, always and everywhere

Tags: Doodstraf, export, foltering, Internationale Handel, marteling

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: