Abbas kan rekenen op kritische Kamer

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, October 27 2015.

De Palestijnse president Abbas wordt deze week met alle egards onthaald in Nederland, met ontvangst door premier Rutte op het Catshuis, audiëntie bij de koning, een onderhoud met minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en een gesprek met Joodse organisaties. De Tweede Kamer is kritisch en vraagt zich af welke rol Abbas speelt in het recente geweld.

Oproep

Dat Abbas de aanslagen niet veroordeelt, ondanks een oproep van VN-baas Ban Ki-moon, zal de Palestijnse leider donderdag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer te horen krijgen ook. „De atmosfeer is totaal vergiftigd”, vindt VVD-Kamerlid Ten Broeke. „De retoriek rond de heilige plaatsen moet echt stoppen, anders slaan Israël en de Palestijnen de doodlopende weg in richting derde intifada.” Ten Broeke wil dat Abbas zijn invloed aanwendt om de ’keukenmescampagne’ tegen Israëli’s te stoppen.

Het CDA wijst erop dat ’aan beide kanten van het conflict’ opruiende taal klinkt.

Ten Broeke onderschrijft dat. Hij vindt dat Nederland door zijn goede relaties met zowel Israël als de Palestijnen ’evenwichtig kritiek kan leveren aan beide zijden van het conflict’.

„Dat is uniek. Hier kan Nederland een bijdrage leveren in het vredesproces. Als we ons maar niet laten opnaaien door extreme kanten die ook in Nederland zo duidelijk te horen zijn.”

Lees het hele artikel in De telegraaf (pagina 6) of via Blendle (€ 0,15)