D66 stemt voor schonere lucht

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, October 28 2015.

D66 is voorzichtig positief over de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement over luchtvervuilingswetgeving (herziening NEC Richtlijn). De stemming bepaalt de inzet van het Parlement in verdere onderhandelingen met de Europese regeringen. Het Parlement sprak zich in de wetgevende stemming uit voor maatregelen die het aantal vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling met meer dan de helft moet terugbrengen. Vanaf 2025 en 2030 zullen scherpere emissiedoelen worden gesteld voor onder andere stikstof, fijnstof, ammonia en andere schadelijke emissies. Ook wordt er een 2030 doel voor methaan opgenomen in de wetgeving. D66 vindt het wel een gemiste kans dat kwikemissies niet worden teruggedrongen door deze wetgeving. De uitstoot van kwik komt onder andere uit kolencentrales.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert:

"Luchtvervuiling staat na jaren van vertraging en gebrek aan actie gelukkig weer hoog op de agenda. Deze wet zal concreet moeten bijdragen aan schonere lucht voor Nederland en de rest van Europa. Ook voor Nederland van groot belang, want met name in de grote steden is de slechte luchtkwaliteit een enorm probleem."

"Schone lucht is een recht voor alle Europese burgers. Het heeft een groot effect op de volksgezondheid en kwaliteit van leven. Na het besluit van het Parlement hoop ik dat ook de lidstaten dit zullen erkennen, zodat we snel tot definitieve Europese wetgeving kunnen komen."