D66: Sakharov-prijs is steun voor Raif Badawi en zijn strijd voor vrijheid

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, October 29 2015, 2:06.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is verheugd dat de Sakharov-prijs dit jaar wordt uitgereikt aan de liberale blogger Raif Badawi. Schaake nomineerde Badawi. “Het Europees Parlement spreekt hiermee namens de Europese burgers haar steun uit aan Raif Badawi en de strijd die hij voert voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van religie in Saoedi-Arabië. Badawi betaalt een ongekend hoge prijs voor zijn moed om voor vrijheid en gelijkheid op te komen. De Sakharov-prijs is een belangrijke erkenning en kan helpen om zijn leven te redden.”

Badawi

Raif Badawi werd door de Saoedische autoriteiten veroordeeld omdat hij de islam zou hebben beledigd op zijn website ‘Free Saudi Liberals’, een online discussie platform. Badawi heeft duizend stokslagen, 10 jaar cel en een hoge geldboete opgelegd gekregen. In januari van dit jaar kreeg Badawi de eerste reeks van 50 stokslagen. Daarna werd uitvoering van de straf opgeschort omdat hij te zwak was om de volgende reeks stokslagen te ondergaan. De vrouw van Badawi, Ensaf Haider, meldde deze week dat zij door een bron is ingelicht over het voornemen om de uitvoering van de lijfstraf te hervatten. Dezelfde bron had haar gewaarschuwd in januari. Schaake: “Het is onacceptabel dat deze onrechtvaardige straf wordt gehandhaafd. Saoedi-Arabië laat zich van zijn meest harde kant zien.”

EU

Volgens Schaake moet het toepassen van dergelijke wrede lijfstraffen door de EU op het hoogste niveau moet worden bestreden: “De Sakharov-prijs is een manier waarop het Europees Parlement kan laten zien hoe belangrijk de EU mensenrechten vindt. Met de toekenning van de Sakharov-prijs aan Raif Badawi toont het Europees Parlement dat de systematische mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië consequent moeten worden aangekaart. De relatie van de EU met Saoedi-Arabië moet niet eenzijdig gericht zijn op belangen als handel, energie en geopolitiek.”

Prijs

De Sakharov-prijs wordt op 16 december in Straatsburg uitgereikt als onderscheiding voor een bijzondere prestatie op het gebied van mensenrechten en democratie. De prijs heeft een waarde van 50.000 euro. Vorig jaar won de Congolese arts Denis Mukwege de prijs. Eerdere winnaars waren onder meer Nelson Mandela (1988), de activisten van de Arabische Lente (2011) en de door Schaake genomineerde Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh (2012).

Marietje Schaake over Raif Badawi:

18-06-2015 D66: Saoedi-Arabië moet Raif Badawi gratie verlenen

12-02-2015 D66: Saoedi Arabië moet Raif Badawi vrijspreken

12-02-2015 Plenary speech & Resolution on Saudi Arabia and the case of Raif Badawi

29-01-2015 MEPs address King Salman of Saudi Arabia regarding the case of Raif Badawi

21-01-2015 MEPs call for urgent action in the case of Saudi Arabian Writer Raif Badawi

30-09-2014 Parlementaire vragen over Raif Badawi in Saoedi Arabie

Tags: Badawi, Buitenlandse Zaken, censuur, democratie, mensenrechten, Raif Badawi, Sakharov, Saoedi-Arabië, Vrijheid van Meningsuiting

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: