Rutte maant Palestijnen het geweld te staken

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, October 29 2015.

Premier Mark Rutte heeft de Palestijnen donderdag opgeroepen om de recente geweldsgolf in Israël te staken. Tijdens een persoonlijke ontmoeting heeft hij de Palestijnse president Mahmoud Abbas gevraagd om 'bij te dragen aan de-escalatie van het conflict' en 'gewelddadig verzet af te keuren', zo verklaarde Rutte na afloop van het onderhoud op het Catshuis in Den Haag.

Tot ergernis van Nederlandse politici negeert Abbas tot heden een oproep van Westerse leiders en VN-chef Ban Ki-moon om aanslagen van Palestijnse messtekers op Israëlische burgers zelf publiekelijk af te keuren. Op sociale media worden de daders nog steeds zonder tegengeluid van de Palestijnse Autoriteit geëerd.

Achter de schermen

Achter de schermen veroordeelt Abbas het geweld wel, vertelden Tweede Kamerleden donderdagmorgen verheugd na afloop van een besloten bijeenkomst met de Palestijnse president. 'Een heldere veroordeling van geweld', hoorde PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. De PvdA'er noemt het belangrijk dat de Palestijnse leider deze boodschap in 'het openbaar en in alle talen blijft herhalen'.

Ook volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft Abbas het geweld van Palestijnse zijde 'voldoende veroordeeld' tijdens de bijeenkomst achter gesloten deuren. 'Maar het heeft pas zin als hij het ook in eigen huis en in het Arabisch doet', aldus Ten Broeke.

Lees hier het hele artikel

Foto: Aankomst Abbas bij de tweede Kamer (via Zoomin.tv)