Kamervragen verkiezingen Myanmar

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Tuesday, November 3 2015, 2:25.

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het verloop van de aankomende verkiezingen in Birma/Myanmar.

1.

Kent u het NOS-bericht waarin de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Birma/Myanmar haar twijfels uit over het democratische gehalte van de op 8 november geplande verkiezingen in het land?

2.

Deelt u de zorgen van VN-mensenrechtenrapporteur Lee over de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en vergadering en over het uitsluiten van parlementariërs, honderdduizenden kiezers en minderheden van deelname aan de aanstaande verkiezingen? Deelt u haar opvatting dat het ontnemen van deze rechten de geloofwaardigheid van de historische verkiezingen in Birma/Myanmar kunnen ondermijnen? Bent u net als VN-mensenrechtenrapporteur Lee bezorgd over het extreme geweld dat de politie in aanloop naar de verkiezingen tegen demonstranten gebruikt?

3.

Bent u bereid zich aan te sluiten bij de oproep van VN-mensenrechtenrapporteur Lee dat respect voor mensenrechten centraal moet staan bij de aankomende, historische verkiezingen die een waterscheidingsmoment vormen in de democratische transitie van het land en bent u bereid deze oproep zo snel mogelijk - nog voor de verkiezingen - over te brengen aan de autoriteiten in Birma/Myanmar? Zo ja, op welke wijze zet u zich daar bilateraal en in Europees/internationaal verband voor in?

4.

Bent u van mening dat de waarnemingsmissie van de EU tijdens de aanstaande verkiezingen voldoende geëquipeerd is om haar werk voldoende te kunnen doen? Zo nee, bent u bereid extra ondersteuning te verlenen aan de waarnemingsmissie waar dat nodig is?

5.

Deelt u de mening van VN-mensenrechtenrapporteur Lee dat de mate waarin mensenrechten en democratische beginselen worden gerespecteerd en beschermd tijdens deze verkiezingen van grote invloed zullen zijn op de toekomst van Birma/Myanmar? Zo ja, op welke wijze laat u in dat geval (de timing van) het opwaarderen van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Birma/Myanmar afhangen van het verloop van de verkiezingen?

6.

Wilt u deze vragen beantwoorden vóór het plaatsvinden van de verkiezingen in Birma/Myanmar op 8 november?

Zie ook:

-Reisverslag werkbezoek Myanmar deel 1, 7-11 juni 2015

-Reisverslag werkbezoek Myanmar deel 2, 16 juni 2015

-Staatsbezoek president Myanmar aan Nederland, 8 september 2015