Handel gebaseerd op waarden

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, November 6 2015, 2:04.

Vaak krijg ik vragen over hoe handel en handelsverdragen kunnen bijdragen aan het waarborgen van hoge standaarden op het gebied van bijvoorbeeld arbeid of milieu. Dat is een belangrijke vraag. Voor D66 is het essentieel dat handelsverdragen de positie van de EU in de wereld versterken en dat ze ervoor zorgen dat waarden die we koesteren breder worden gedragen.

Vorige maand presenteerde de Europese Commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, een nieuwe handelsstrategie, waarin ze duidelijk stelde dat dit ook voor haar een cruciaal punt is. De vraag is, waarom dat nodig is en hoe dat dan precies wordt vorm gegeven.

Opkomende economieën als China, Rusland en de golfstaten bekommeren zich vaak minder om de bescherming van mens, dier en milieu dan wij in Europa. De manier waarop Qatar omgaat met de arbeiders die bouwen aan de voetbalstadions voor het WK van 2022 is een goed voorbeeld. Hoe Chinese bedrijven opereren in Afrika laat dat ook zien. Die landen streven economische groei na tegen elke prijs.

Maar ook bestaande internationale afspraken en regels worden niet nageleefd. Chinese staatsteun aan bedrijven is een groot probleem voor de Europese industrie. Rusland verbiedt de invoer van bepaalde Europese producten, ogenschijnlijk om Russische consumenten te beschermen, maar in werkelijkheid om politieke druk uit te oefenen op Europese lidstaten.

Omdat het naleven van regels en handhaven van hoge standaarden niet voor zich spreekt, is het essentieel om samen te werken met die landen die wél geloven in een op regels en waarden gebaseerd internationaal systeem. Eén van de manieren om dat te doen is door samen afspraken te maken in handelsverdragen en daarmee gezamenlijk de spelregels te bepalen. Andere voorbeelden zijn klimaat doelen zoals hopelijk zullen worden bereikt op de VN conferentie over klimaatverandering in Parijs, volgende maand.

Vandaag presenteerde de Europese Commissie een nieuw voorstel voor een hoofdstuk over duurzame ontwikkeling in het handelsverdrag tussen de EU en de VS. Deze tekst bevat bijvoorbeeld clausules over meer samenwerking tussen de EU en de VS om kinderarbeid, illegale visserij en illegale handel in beschermde diersoorten tegen te gaan, maar ook om de handel in duurzame goederen juist te vergemakkelijken. Bovendien staat er in de tekst dat de EU en de VS arbeidsnormen niet zullen verlagen en zouden ze de belangrijkste standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie onderschrijven.

Als de twee grootste handelsblokken ter wereld samenwerken en ambitieuze doelen zetten, kunnen we meer bereiken. Een bekend voorbeeld is dat de EU en de VS afzonderlijk er niet in slaagde om ervoor te zorgen dat er geen loodverf werd gebruikt in speelgoed afkomstig uit China, maar dat ze er wel in slaagden toen een gezamenlijke delegatie werd georganiseerd.

Bovendien hebben we samen een betere onderhandelingspositie om bedrijven in andere landen te bewegen te gaan produceren volgens de normen die wij zetten. Als bedrijven uit derde landen die standaard volgen krijgen ze namelijk toegang tot 800 miljoen consumenten. Dat is net weer aantrekkelijker dan alleen de Amerikaanse of alleen de Europese markt. Zo gebruiken we onze economisch gewicht om verandering te bewerkstelligen die goed kan zijn voor mens, dier en milieu. Dat betekent niet dat alle standaarden in de EU en de VS gelijk moeten worden getrokken, maar waar het mogelijk is, kan het positieve effecten hebben.

Door gezamenlijke afspraken te maken, samenwerking te vergroten en standaarden nu te zetten, staan we sterker in een snel veranderende wereld. Het idee van een internationale gemeenschap die is geordend op basis van regels en waarden staat onder druk. Handelsverdragen zijn één stuk van de puzzel om de regels te handhaven, standaarden te zetten en onze waarden te verdedigen en uit te dragen.

Zie ook:

28-10 D66: transparantie onderhandelingen handelsverdragen moet prioriteit zijn

20-10 Media (Trouw) - Niet oordelen voor TTIP-verdrag er is

14-10 D66: Nieuwe Europese handelsstrategie Commissie moet snel uitgevoerd

16-09 D66: Commissie moet druk op Amerikaanse onderhandelaars opvoeren

13-08 Blog: De echte beloning in TTIP

Tags: Afrika, Buitenlandse Zaken, China, handel, Internationale Handel, Malmstrom, Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsverdrag, TTIP, waarde

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: