Een dag meelopen met de Climate Miles

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Friday, November 6 2015, 3:27.

© Foto: Chantal Bekker/Urgenda

Op 1 november ging de Climate Miles van start. Een loop georganiseerd door Urgenda waarbij van Utrecht naar Parijs wordt gelopen om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Op dag 2 liep ik de 25 kilometer mee als daggast van Marjan Minnesma om met haar en andere deelnemers in gesprek te gaan.

Met de Climate Miles wil Urgenda, vooral bekend als de actiegroep die in de rechtszaak tegen de Staat aangaande CO2 reductie gelijk kreeg van de rechter, aansturen op een ambitieus verdrag tijdens de klimaatconferentie in Parijs.

De VVD wil vooral een verdrag waaruit de inzet van alle andere betrokken landen blijkt. Nederland en Europa kunnen het immers niet alleen, vooral ook de grote vervuilers moeten hun commitment geven. Over de maatregelen waarop het klimaatprobleem wordt tegengegaan, verschillen Urgenda en de VVD van mening. De VVD ziet de oplossing in innovatie en nieuwe technologieën, niet in het verplichten van mensen om bijvoorbeeld minder te douchen of niet meer te vliegen. Ondanks soms afwijkende visies zijn deze zaken - en meer - op een constructieve wijze besproken tijdens de wandeling.

Ik vind het bijzonder dat iedere deelnemer zijn eigen motivatie heeft om deel te nemen aan de tocht. Het inzicht in die motivatie, dat iedereen het verschil kan maken met wensen of verwachtingen, hoe klein of groot ook, vond ik zeer waardevol (en de blaren waard!).