Weeklog: Europarlementariërs boycotten discussie over aanpassing gedragscode - Main contents
Op 12 november zouden we als SP-eurofractie samen met lobbywaakhond ALTER-EU een bijeenkomst in het Europees Parlement organiseren over de manier waarop de gedragscode voor Europarlementariërs functioneert. Ook zouden we concrete voorstellen voor versterking ervan bespreken. Maar wat bleek? Alle collega’s die in organen van het EP zitten, die zich met de gedragscode bezig houden en die we al ruim van tevoren hadden uitgenodigd, bleken verhinderd. Pech of duikgedrag? Ik vrees het laatste.
In het kader van de fraude door Volkswagen met emissietests (dieselgate) is er veel publiciteit geweest over de bijbanen van Europarlementariërs. Ook blijken de lobbyisten van de auto-industrie nog steeds veel invloed te hebben in het EP, en dat niet door goede argumenten, maar gewoon via belangenverstrengeling: jij doet wat voor mij, dan doe ik wat voor jou. Op z’n minst forse korting op het kopen van een luxe auto, op z’n best een goud gerande functie tijdens of na afloop van je EP-lidmaatschap.
Samen met ALTER-EU en het transparantienetwerk hebben we een lijst met concrete voorstellen opgesteld om belangenverstrengeling in het EP nu eens en voor altijd uit te bannen. Geen betaalde bijbanen meer, controle op de financiële verklaringen van EP’ers, een duidelijke site van het EP waar je in één klap kunt zien wie welke nevenfuncties heeft, overzichten van contacten van EP’ers met lobbyisten en controle op mogelijke belangenverstrengeling bij het toewijzen van rapporteurschappen over wetgeving.
Allemaal geen onredelijke of onuitvoerbare ideeën en na alle negatieve publiciteit naar aanleiding van dieselgate, zou je hebben mogen verwachten dat hiervoor veel belangstelling is. Maar alleen onze medestanders meldden zich. Dat de voorzitter van het EP, Martin Schulz, niet komt, begrijp ik nog wel: die man is druk. Maar dat zijn rechterhand, de secretaris-generaal van het EP, Klaus Welle, ook niet kon komen of iemand namens hem kon aanwijzen, is al vreemder. Dat verder leden van het Raadgevend Comité over de gedragscode allemaal verhinderd waren, is nog vreemder. En zelfs van de werkgroep die voorstellen opstelt om het reglement van orde van het EP aan te passen, bleek opeens niemand te kunnen. Is integriteit toch niet zo belangrijk of denkt men dat met zo’n boycot de vraag om aanscherping van de integriteitsregels vanzelf verdwijnt?
Gelukkig zijn er meer instrumenten om ons doel te bereiken: in het kader van de begrotingsverantwoording over 2014 heb ik al tientallen vragen gesteld aan Welle. Hij is verplicht die te beantwoorden en hij weet dat vage antwoorden leiden tot kritiek in de begrotingscontrolecommissie. Uiteindelijk komen onze voorstellen zo terecht in de motie die het EP over de begrotingsverantwoording over het jaar 2014 krijgt voorgelegd. Van de SP zijn de dames en heren dan ook nog niet af, maar wie de SP een beetje kent, wist dat natuurlijk al.