Gevarieerde toer langs Gelderse duurzame bedrijven

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Tuesday, November 10 2015, 3:20.

Op uitnodiging van de regionale investeerder PPM Oost heb ik 9 november deelgenomen aan een duurzaamheidstour door de omgeving Ede en Arnhem.

Na een hartelijk welkom in het mooie pand (omgebouwde melkfabriek) van MPD Energie en een interessante presentatie over o.a. het groene warmtenet in Ede, zijn we met een boswachter het bos ingegaan. De boswachter liet ons zien hoe de prunus (ook wel de vijand van het bos) vanwege overwoekering de overige bomen geen ruimte geeft. De prunus wordt daarom met wortel en al verwijderd maar, en dat is het mooie, vervolgens omgezet in biomassa. Zo slaat men twee vliegen in één klap. De circulaire economie in de praktijk! Op de Veluwe is biomassa in overvloed. Hierna vervolgden wij onze weg om een kijkje te nemen bij een biowarmtecentrale van Bio energie De Vallei en Recom, gespecialiseerd in afvalstromen en recycling. De ambitie om gasverbruik overbodig te maken werkt in Ede en inmiddels zijn 10.000 woningen aangesloten.

Vervolgens bezochten we in Arnhem de Slim Opgewekt; wat met haar dubbele betekenissen duidt op ‘slim’ als in intelligent en het Engelse ‘slank’ en zowel ‘vrolijk’ als het ‘genereren’ van stroom betekent. Slim Opgewekt heeft als doel om alle Nederlandse scholen duurzaam te maken op het gebied van energieverbruik en educatie. Het bedrijf biedt de scholen onder andere advies en de financiële middelen om led-verlichting en zonnepanelen te plaatsen waarbij ze binnen een bepaalde periode afbetalen en energie onafhankelijk zijn. Inmiddels is via Slim Opgewekt bij klanten bijna 1 miljoen ton CO2 bespaard.

Ook innoveert Slim Opgewekt, bijvoorbeeld met dobbelstenen waarmee het licht in een klaslokaal op verschillende standen kan worden gezet: gedempt licht voor creativiteit, feller wit licht voor concentratie etc. Erg leuk om te zien hoe gepassioneerd deze jonge ondernemers praten over het verduurzamen van scholen en hoe zij kinderen prikkelen door hen spelenderwijs te leren over energieverbruik. Een uitermate creatief en oplossingsgericht (Gelders!) bedrijf, dat mede mogelijk is gemaakt door de fondsen van PPM Oost.