D66: Europa moet zero-rating tegengaan

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, November 11 2015, 2:08.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake roept de Europese Commissie op om een helder standpunt tegen zero-rating in te nemen. Op verzoek van de Europese Liberale fractie (ALDE) geeft Commissaris Oettinger vandaag een statement hierover. Met zero-rating of prijs-discriminatie kunnen internetgebruikers bepaalde diensten gebruiken zonder dat er daarvoor data van hun bundel wordt geteld. Internetaanbieders en sociale media, video- of muziekdiensten betalen voor deze voorkeursbehandeling in business-to-business deals. “Het toestaan van zero-rating gaat in de praktijk tegen netneutraliteit in. Het risico is dat start-ups nooit dezelfde deals met internetaanbieders kunnen sluiten als de grote tech-bedrijven. Als de ene dienst vrijwel gratis is en de andere niet, is er voor internetgebruikers minder prikkel is om concurrerende diensten, nieuwsbronnen of sociale media te gebruiken waarvoor wel data van de bundel af gaat. Het publieke belang van het open internet en van toegang tot diverse informatie komt zo onder steeds meer druk te staan”, aldus Schaake.

Expliciet verbod

D66 wilde een expliciet verbod op zero-rating in het Telecompakket dat vorige maand werd aangenomen. De ingediende amendementen werden helaas niet aangenomen. Momenteel heerst daarom onduidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan. Het is overgelaten aan de verschillende telecom-autoriteiten in EU-lidstaten om hun eigen interpretatie te geven en grenzen te trekken. Schaake: “Zo blijven we in Europa met een lappendeken aan regels zitten, en is er onduidelijkheid voor internetgebruikers. Ik roep de Europese Commissie op zich tegen zero-rating uit te spreken en het verbod in toekomstige wetgeving te verankeren.”

Eerlijke concurrentie

Zero-rating is in Europa een belangrijk thema, maar nog veel meer in ontwikkelingslanden. Daar bieden tech-giganten zoals Facebook gratis diensten aan via internet.org. De kans op de ontwikkeling van een volledig, open internet, zal daardoor misschien wel nooit worden gerealiseerd. Commissaris Ansip zei op het Internet Governance Forum in Brazilië gisteren al dat de Commissie eventuele mazen in de nieuwe telecomwet zal aanpakken waar nodig. Hij noemde het pakket de eerste maar niet de laatste stap. “We moeten scherp toezien dat de digitale economie zich op basis van eerlijke concurrentie en respect voor netneutraliteit ontwikkelt. Voor D66 past het toestaan van zero-rating of prijs discriminatie daar niet in”, aldus Schaake.

Zie ook:

27-10-2015 D66 mist strenge netneutraliteit in nieuwe Europese telecom regels

22-10-2015 D66 wil definitie netneutraliteit scherp verankerd in Europese wetten

30-06-2015 D66: Voorlopig akkoord Telecompakket is verwaterd compromis

26-02-2015 Marietje Schaake reageert verheugd op vastleggen netneutraliteit in de VS

28-11-2014 D66: Uitstel Telecom Pakket Europa mag geen afstel worden

26-11-2014 D66: Breng netneutraliteit en afschaffen roaming niet in gevaar

21-11-2014 Marietje Schaake over de strijd voor netneutraliteit

03-04-2014 D66: Europees Parlement steunt voorstel Schaake voor netneutraliteit in Europese wet

21-03-2014 D66 krijgt steun liberale fractie voor netneutraliteit in Europese wet

18-03-2014 D66: netneutraliteit en open internet uitgeruild in Telecompakket

04-06-2013 D66: veranker netneutrealiteit in Europese wet

17-11-2011 Media: Europarlement massaal voor netneutraliteit

26-05-2011 Parlementaire vraag: De regulering van netneutraliteit en het gebruik van Deep Packet Inspection

Tags: digitaal, internet, net neutraliteit, netneutraliteit, Oettinger, prijsdiscriminatie, telecom, zero-rating

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: