Zero-rating gevaar voor open internet

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Thursday, November 12 2015.

Foto nu.nl

Gelijke toegang tot het internet - ook op je mobiele telefoon - mag niet ondermijnd worden door ‘zero-rating’. Dat gebeurt wel als telecombedrijven bepaalde diensten zoals Spotify als lokkertje bij een abonnement gratis mogen aanbieden. In Nederland is dat nu niet toegestaan, maar nieuwe Europese regels op het terrein van telecom zetten hiervoor de deur wel open. De solide Nederlandse wettelijke regels voor netneutraliteit kunnen daardoor op de tocht komen te staan.

De PvdA - en alle andere sociaaldemocraten in het Europees Parlement - willen daarom dat ‘zero-rating’ in heel Europa wordt verboden. “Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor netneutraliteit. Dat wil zeggen dat iedereen gelijke toegang krijgt tot het internet, ook op zijn mobiele apparaten. Met lokkertjes en andere sluiproutes proberen telecomroutes die neutraliteit uit winstbejag toch te omzeilen. Wij willen dat de Europese Commissie zorgt voor wetgeving, waarbij deze gaten worden gestopt”, aldus Paul Tang.

Het Europees Parlement sprak tijdens zijn zitting in Brussel over de problemen met ‘zero-rating’ met Eurocommissaris Oettinger en de Luxemburgse minister Schmit namens de Raad. “Daar liet de commissaris blijken de huidige waarborgen voldoende te vinden. Daar zijn we het als sociaaldemocraten niet mee eens. We doen daarom een dringend beroep op de nationale toezichthouders, dat niet via achterdeurtjes het open internet door providers wordt ondermijnd. Zij hebben daartoe de bevoegdheid en kunnen ook indien nodig sancties opleggen. Intussen blijven wij knokken voor betere regelgeving voor echte netneutraliteit”. (Persbericht 12 november 2015)