Maandag 16 november: Brabantse topprojecten in de schijnwerper!

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, November 13 2015, 1:21.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Maandag 16 november word ik samen met Europees Commissaris voor Regionaal Beleid Cretu en mijn Poolse collega Lukacijewska ontvangen door de burgemeester van Den Bosch, Ton Rombouts, om een aantal topprojecten te bezoeken in de regio. Het is Prachtig dat de Eurocommissaris bij ons langskomt. Wij gaan haar laten zien hoe wij in Brabant en in Nederland investeren in onze sterke sectoren. Wij zijn in Nederland voorlopers van zogenaamde slimme specialisatie, dat inmiddels een voorwaarde is om geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) te krijgen. Hiermee worden de regio's gestimuleerd sectoren te kiezen waar ze goed in zijn. Dit legt een basis voor meer banen en economische groei.

De dag begint met een bezoek aan de Agrifood Capital. Ook bezoek ik samen met de Eurocommissaris De Gruyter fabriek en PlantLab. De Gruyter fabriek is een incubator voor start-ups en heeft 4,2 miljoen aan steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gehad. PlantLab is een vooruitstrevend project waarin innovatieve technologie voor de landbouwsector wordt ontwikkeld en heeft ruim een half miljoen euro gekregen uit het EFRO. Het is heel mooi dat we deze topprojecten, ondersteund met Europees geld in de schijnwerper kunnen zetten! We laten aan de rest van Europa zien dat goed bestede Europese fondsen echt een positieve economische impuls kunnen geven aan onze regio's".

's Middags ga ik samen met mijn Poolse-collega Europarlementariër Elzbieta Lukacijewska naar het Aeroparc/Gate 2 Gilze Rijen. Het Aeroparc Gilzen-Rijen is een goed voorbeeld hoe slimme regio´s van elkaar kunnen leren. Ook Polen heeft een snelgroeiende 'Aviation Valley' in de Poolse regio Podkarpackie. Mijn Poolse collega komt maandag eens van dichtbij bekijken hoe wij dat nu allemaal doen en ik verwacht van haar ook een aantal zaken op te steken. Uitwisseling van bijvoorbeeld studenten en kennis als ook hoogwaardige instrumenten zoals luchtvaart simulatie trainingen kunnen bijdragen hieraan.

Maandag zullen we ook spreken over het 'Campione project in Gilze Rijen', dat door onder andere het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling met ongeveer 6 miljoen euro is gesteund. Hier worden opleiding, onderzoek & innovatie en uitvoering op het gebied van onderhoud van vliegtuigen gecombineerd tot een slimme industrie. Hierdoor worden meer banen en economische groei gecreëerd in de regio.

Het programma van deze dag vindt u hier.